6. helmikuuta 2019

Pienen koiran talvivarusteet


Taas on se aika vuodesta, kun pieni koira pakenee sänkyyn peiton alle kuullessaan omistajan ottavan ulkoiluvarusteita esille. Vilgotin pahin vihollinen on kylmä ja märkä. Ulkoilu suoritetaan mahdollisimman nopeasti ja erityisen dramaattisesti. Naapuritkin ovat jo tottuneet näkyyn eikä kukaan kysy enää onko jalka poikki, kun eteenpäin mennään korvat luimussa kolmella jalalla pomppien.

Italianvinttikoirissa on eroja, kuten ihmisissäkin, joku tarkenee pidempää kevyemmällä vaatetuksella kuin toinen. Vilgotin kohdalla olen siirtynyt paidoista erilaisiin haalareihin, jolloin koko keho ja erityisesti jalat saavat suojaa. Vilgot kulkee usein matkassani ja saattaa välillä joutua odottelemaan. Kevyessä haalarissa herra pysyy lämpöisenä ja samalla tyytyväisenä.

Moni toteaa meidät nähdessään, ettei tuota (Vilgottia) ole tarkoitettu varmaan näihin olosuhteisiin. Tähän yleensä totean, ettei ihmettelijä itsekään varmaan tarkene kovin hyvin ilman vaatteita ulkona talviaikaan. Oikeissa varusteissa mennään siis molemmat pidempiäkin lenkkejä talvella. Ompelen ja neulon itse Vilgotille paljon vaatteita, mutta osa ostetaan myös suoraan kaupasta. Koosta riippumatta vinttikoiran kanssa vaateostoksilla on hieman haasteita, koska kyseinen rotu on melko huonosti huomioitu peruseläinkauppojen valkoimissa. Osittain myös siksi, että kovin moni valmistaja ei suunnittele tälle erikoisen muotoiselle keholle sopivia vaatteita.


Suurin osa koirille suunnatusta vaatetuksesta isoimmissa eläinkaupoissa on hassuja villapaitoja (akryylista, joka on aika turha materiaali) tai muuten hyviä vaatteita, joista ei vain ole mallin kannalta mitään iloa italiaanolle. Tällä tarkoitan lähinnä liian lyhyitä lahkeita ja matalia tai täysin olemattomia kauluksia.

Kepeä Taival ja DogGear

Tuusulassa varastoa ja satunnaisesti auki olevaa varastomyymälääkin pitävä verkkokauppa Kepeä Taival myy erikokoisille vinttikoirille suunniteltua DogGear merkkiä. Tämä on ollut meidän luottomerkki jo pitkään. Tänä talvena ensimmäistä kertaa käytössä merkin haalari, joka on malliston lämpöisin. Neonkeltainen selkä näkyy hyvin lumessa ja materiaali hylkii vettä. Ainoa miinus on ollut reistaileva vetoketju, mutta toivotaan kyseessä olevan vain yksittäin maanantaikappale. Tästä on reklamoitu jo joulukuussa ja uudestaan viime viikolla. Ongelmatilanteen selvittäminen ei siis ole ollut ihan ongelmatonta ja yhteydenotoista ei ole jäänyt ihan paras mahdollinen fiilis. Toivottavasti saadaan toimiva haalari ennen kevättä.

Ensimmäisissä kuvissa näkyvä haalari on kevyempi puuvillainen collegehaalari, joka meillä on plussakelillä käytössä tai manttelin alla tarvittaessa.

DogGearin kerrastopaitoja Vilgotilla on ollut pennusta asti käytössä. Nämä ovat käteviä sadeasujen alle ja kovemmilla pakkasilla lisänä haalarien alla. Paidoissa Vilgot käyttää koko S2 ja haalareissa S1. DogGearin tuotteissa on enemmän kun hinta ja laatu kohdallaan (viimeisintä haalaria lukuunottamatta). Voisin hyvin maksaa näistä enemmänkin.


+ erittäin kohtuullinen hinta laatuun nähden
+ täydellinen istuvuus ja useita kokoja
+ viimeistelty tuote
+ mahdollisuus käydä varastolla sovittamassa ja saamassa neuvoa tuotteen valinnassa

– ajoittain huono saatavuus
– ei aukkoa valjaille
– asiakaspalvelussa parantamisen varaa (toivottavasti vain meidän kohdalla)
Hurtta

Kotimainen Hurtta on viime vuosina huomioinut vinttikoirat todella mukavasti suunnittelussaan. Tämä on näkynyt muutamassa mallissa, jotka todella istuvat hyvin ainakin italiaanolle. Vilgot sai muutama vuosi sitten Hurtalta ihanan lämpöhaalarin, joka on ollut yksi meidän suosikeista ja edelleen kovan käytön jälkeen kuin uusi. Haalari on todella ohut, mutta lämmin. Sisäpinnalla on kehonlämpöä takaisin heijastava kuviointi. Pieni miinus saumoista, jotka pidemmällä käytöllä alkavat paikoittain hankaamaan karvatonta masua.

Hurtalta löytyy myös meidän suosikki valjaat. Hurtan Adventure valjaat istuvat todella hyvin italiaanolle, jolle valjaiden etsiminen on todella haastavaa puuhaa. Nämä ovat olleet käytössä nyt reilun vuoden – edelleen siistissä kunnossa ja sopivat hyvin talvi- ja kesäkäyttöön. Nämä on siis helppo laittaa myös haalarien päälle.

Edelleenkin toivoisin vähän lisähuomiota kohderyhmälle, joka oikeasti tarvitsee lämpöä ja suojaa läpi vuoden. Tässä myös varmasti ostavin asiakaskunta – yksillä haalareilla ei todellakaan pärjää.


– neuletuotteet akryyliä (kuivuu varmasti nopeasti, mutta ei minkäänlaista lämpöarvoa)

– / + monelle eri rodulle sopivia kokoja ja malleja
+ viimeistellyt tuotteet
+ hyvä saatavuus
Asianmukaisen vaatevarustuksen lisäksi on hyvä muistaa koiran näkyvyys pimeällä. Suurin osa vaatteista on hyvin varustettu heijastimilla, joten niistä ei ole tarvinnut pitää huolta. Heijastimella ei kuitenkaan ole mitään hyötyä, jos vastaan tulevalle ei ole valoa. Valitettavan moni pyöräilijä ajaa ilman valoja. Olen ratkaissut tämän ongelman niin, että pyöränvalot ovat Vilgotilla – valkoinen etuvalo ja punainen takavalo. Haluan myös varmistaa koiran näkyvyyden jos jossain tilanteessa pääsisi karkuun.


Vilgotin päässä näkyvä villainen kauluri on itse tehty ja näitä on muutama tulossa myös myyntiin! Kovemmillakin pakkasilla on tämä neulos pitänyt pienen miehen korvat lämpöisenä. Pysyy myös hyvin paikallaan juostessa toisin kuin fleeceversiot. Kaulurilla saa myös kauluksen haalariin (pitkäkaulaisille roduille usein ihan liian matalat kaulukset vaatteissa). Tossut teen myös itse.

Miten teillä selvitään talvesta koiran kanssa?


1 kommentti

  1. Meidän koira nauttii talvesta ja lumesta. Meillä on pitkäkarvainen collie, jolla on paksu pohjavilla, joten ei tarvitse pukea ulos mennessä. -15 asteen kohdalla alkaa tassujen nostelu, joten silloin ei tehdä pitkiä lenkkejä. Muuten tarkenee ulkona hyvin ja tykkää leikkiä lumihangessa (ikää vain 1,5 vuotta). Saa nähdä miten tilanne muuttuu vanhetessa. Ehkä ainakin into hyppiä hangessa vähenee kun ikää tulee lisää :)

    VastaaPoista

© Local Artisan. Design by Fearne.