13. helmikuuta 2019

Kuusi vuotta yrittäjänä


Tässä kuussa vierähtää täyteen kuudes vuoteni yrittäjänä. Viimeisin vuosi on ollut täynnä ihania juttuja ja tietenkin ruuhkaksi asti niitä asiakastöitä joista olen todella kiitollinen. Yrittäjyydestä tässä maassa on paljon negatiivista sanottavaa ja keskustelut somessa pitävät valitettavan negatiivista sävyä yllään. Näistä asioista on toki tärkeä puhua ja niitä pitää tuoda esille. Pelkän negatiivisen vatvominen ei kuitenkaan vie ketään tai mitään mihinkään. Ajattelin siis vaihteeksi listata yrittäjän näkökulmasta oman arkeni sekä elämäni positiivisia paloja.

Vapaus

Vapaudelle löytyy tietenkin vastapainona se vastuu, joka on hyvä olla unohtamatta. En varmasti kuulu kovimpaan tuloluokkaan, mutta olen myös hiljalleen ymmärtänyt tämän tosiasian mukana tulevan vapauden. Olen viimeisten vuosien aikana minimoinut materiaalisia asioita elämässäni, joka on myös vaikuttanut vapauden tunteeseeni erittäin positiivisesti. Tämän vuoden alussa olen ensimmäisen kerran kieltäytynyt isommasta yhteistyömahdollisuudesta, koska koin sen ottavan minulta enemmän kuin antavan. Koen omassa elämässäni isoimman arvon kuitenkin rauhalle ja vapaudelle. Niin kauan kun kaikki muu on tasapainossa en näitä halua myydä mistään hinnasta.

Vapauden valita olen pitänyt mielessä myös asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Haluan tehdä töitä hyvällä ja positiivisella fiiliksellä – tätä odotan myös ihmisiltä joiden kanssa olen tekemisissä. Ongelmatilanteet ovat olleet yllättävän harvinaisia ja on ollut ihana huomata, että kyse ei ole siitä miten ongelmia vältetään vaan miten niitä hoidetaan. Näistä haasteista on tullut usein pitkäaikaisia asiakkaita.


Luovuus

Olen alunperin opiskellut kuvataiteita. Ura kuvataiteilijana jäi kuitenkin restauroinnin jalkoihin, koska yrittäjyys niin luovalla alalla kuin taide tuntui pelottavalta. Tämä on ehkä selkeämpi ammatti, mutta luovuus ei ole kadonnut mihinkään. Tämä näkyy tietenkin käden jäljessäni sekä erityisesti siinä miten poikkeuksellisella tavalla pääsette kurkistamaan työhöni. Olen saanut paljon kiitosta blogin restaurointia pursuavasta sisällöstä ja ehkä myös sen voimalla blogin sisältö on mennyt enemmän myös siihen suuntaan.


Monipuolisuus

Monipuolisuuteen töiden osalta verstaalla vaikuttaa vain asiakas. Töitä tulee onneksi ihan laidasta laitaan. Jokainen asiakas on itselleni yrittäjänä saman arvoinen, mutta tietenkin jotkut huonekalut saavat innostumaan enemmän kuin toiset. Teen myös uudempiin kalusteisiin uusia pintakäsittelyjä tai huollan muuttokuormissa osumaa ottaneita huonekaluja niiden iästä riippumatta. Välillä tulee myös tulipalossa vaurioituneita kalusteita tai ihan vaan muovikassillinen puuosia ihmeteltäväksi.

Restauroinnin lisäksi ja vastapainona teen blogia. Valokuvaan myös muille koko ajan enemmän, joka tuo omaan yrittäjyyteeni monipuolisuutta. Myös Ludwig & Vilgot tuotteet valmistuvat pienissä erissä kaiken tämän ohella.

Ekologisuus

Yksi tärkeimmiksi asioiksi itselleni omassa työssäni on noussut ekologisuus. Restauroinnin vaihtoehtona asiakkaalle olisi usein tavaran muuttuminen tarpeellisesta roskaksi ja uuden tuotteen hankkiminen. Tämä on ihanan konkreettinen tilanne päästä vaikuttamaan yksittäisen ihmisen valintaan, joka vaikuttaa pitkällä ajalla meihin kaikkiin. Sydäntäni lämmittää kovasti se, miten tärkeä asia tämä on myös monelle asiakkaalle.Oli muuten todella ihana kirjoittaa tämä teksti – sen sijaan, että olisin vaikka avautunut pienyrittäjiin kohdistuvasta verotuksesta tai sairastamisesta yrittäjänä. Nämä asiat ovat varmasti jokaisen yrittäjän mielessä muistuttamattakin. Jokainen päivä ei siis todellakaan ole helppo ja hauska. Nämä positiiviset asiat kannattaa kaivaa mielestä pinnalle silloin, kun ne meinaa arjen keskellä unohtaa.

Haastankin samalla kaikki yrittäjät – alasta riippumatta – kirjoittamaan tämänlaisen listan itselleen etteivät nämä pääsisi unohtumaan arjen keskellä.Keväälle on muuten tiedossa kaivattuja restaurointikursseja! Infoan sisällöstä ja aikataulusta mahdollisimman pian. Kursseille otetaan vain pieni määrä osallistujia, koska haluan pitää sisällön laadukkaana ja antaa oikeasti aikaa jokaiselle osallistujalle.

Antiikki & Restaurointi Laurila
Yrittäjänkatu 8 K, Porvoo

Instassa verstaan puuhia voi seurata @restaurointilaurila


3 kommenttia

  1. Oi miten upeaa tuoda positiivisia asioita yrittäjyydestä. Tytär on yrittäjä ja samoja asioita hänkin on tuonut esiin. Oikein hyvää ystävänpäivää ja kaikkia muitakin päiviä!

    VastaaPoista
  2. Voin kyllä ihan allekirjoittaa nämä ajatukset, vaikka minulla taipale yrittäjänä on vielä lyhyt reilu 1,5 vuotta. Olen nauttinut siitä vapaudesta ja vaikuttamisen mahdollisuudesta omaan tekemiseen valtavasti. Se on tasapainoa omien arvojen kanssa ja elämän tuntemista sitä kautta merkitykselliseksi. Yrittäjyys on myös perheelliselle huomattavasti joustavampi ratkaisu minun alallani, kuin kellokortin kanssa toimistossa istuminen.

    VastaaPoista

© Local Artisan. Design by Fearne.