17. tammikuuta 2019

Värien sekoittaminen



Värien sekoittamisesta tuli loppuvuodesta useampia kysymyksiä, joten tässä niitä nyt tulee! Värien sekoittaminen pigmenteistä on erityisen hyvä idea jos haluat pienen määrän maalia, uniikin sävyn tai tehdä homman oikeasti alusta loppuun itse. Näin myös tiedät, mitä maalisi todella sisältää!

Maalien markkinoinnissa – erityisesti öljy-ja kalkkimaalit – mennään usein voimakkaalla perinteisen maalin mielikuvalla kun totuus voi olla kaikkea muuta. Perinteisenä öljymaalina myyty purkki saattaa  sisältää pienen määrän perinteisiä aineita ja paljon muuta. Itse öljymaaleja tehdessä kannattaa huomioida öljyn laatu. Laadukas öljy on hyvin puhdistettua, kuivuu nopeasti eikä vaikuta värin sävyyn. Itse käytän pääasiassa Ottossonin vernissaa. Tällä hetkellä kokeilussa myös Kymin Palokärjen oma pellavaöljy, josta voin kertoa tarkemmin enemmän käytettyäni.

Kauniin sävyn A B C

On helppo heilahtaa murretusta sävystä likaiseen ja tunkkaiseen sävyyn. Kuten monessa muussakin asiassa myös tässä vähemmän on enemmän. Kolmea eri pigmenttiä enempää en lähtisi sekoittamaan. Teen itse usein kahdella pigmentillä itse värin ja lopuksi patinoin pinnan lopullisen sävyn. Näin lopputulos on luonnollinen ja väri säilyy raikkaana.

Pigmenttien käyttäminen on oikeasti tosi helppoa vaikka moni tätä vierastaa. Käytännössä ostat maalin kaupasta "osissa". Pigmentit eli värijauheet säilyvät ikuisesti toisin kuin valmiit maalit, jotka avattuna jämähtävät maalista riippuen viimeistään vuoden sisällä purkkiin – oli purkki miten hyvin suljettu.

Pigmenttejä käyttäessä tee väreistä ensin paksumpi tahna pieneen määrään sideainetta (esim öljymaalissa öljyyn). Väri on hyvä hiertää kunnolla – tämä tehdään oikeaoppisesti kivellä, mutta onnistuu pienessä määrässä myös purkissa sekoittaen.

Myös valmista maalia pystyy sävyttämään pigmeteillä vielä kotona. Jos kyseessä on vesiohenteinen maali sekoita pigmentti ensin pieneen määrään vettä ja vasta sitten maaliin. Näin maaliin ei jää epätasaisuuksia. Väri sekoitetaan aina siis ensin pieneen määrään maalin sideainetta – vesiohenteisessa maalissa sideaineena on siis vesi.



Kokeile rohkeasti.

Jos sekoitettava sävy on tulossa lakkapinnan alle, kannattaa myös koepala lakata. Väri syvenee lakattaessa ja nostaa myös puun omaa sävyä mukana. Myös lakan kiiltoaste saattaa vaikuttaa sävyyn. Muista myös antaa koepalojen kuivua rauhassa. Jos aivan hirmuinen hoppu on, voi koemaalausta kuivattaa varovasti vaikka puhaltimella.

Patinointia ja sävyn taittamista tehdään vastaväreillä. Erittäin kaunis sävy muun muassa valkoiselle, ruskean erisävyille sekä punertaville pinnoille on vihreä umbra. Musta kannattaa unohtaa patinointivärinä kokonaan, koska lopputulos on aina liian kova ja likainen – tekemällä tehdyn näköinen.

Vinkki! Vihreällä umbralla ja valkoisella saadaan yhdessä myös todella kaunis harmaa (niin kutsuttu kustavilainenharmaa). Tämä kannattaa kokeilla!


Anna värin elää.

Hirmuisen usein varsinkin kuultavien pintojen kanssa halutaan mahdottomuuksia. Halutaan, että puu kuultaa pinnan alta kauniisti, mutta samalla halutaan piilottaa puun ominaisuudet. Kauniista punertavasta tiikistä ei kannata edes yrittää tehdä kuultavan harmaata (kyllä, tätäkin on kysytty). Toki kaikkeen on olemassa tekijöillä omia niksejä, mutta kauneimman lopputuloksen saa kun ymmärtää materiaalia. Jos jokin sävy ei millään ilmeellä omaan kotiin mahdu, kannattaa sille antaa mahdollisuus löytää oikea koti ja hankkia tilalle jotain itselleen sopivampaa.

Alla lista pigmenttejä myyvistä jälleemyyjistä, jotka toimittavat myös postitse. Isommat maalikaupat tarjoavat harvemmin kuin muutaman sävyn ja nämäkin yleensä punamultamaalin keittoon.

Kyminpalokärki

Rakennusapteekki

Domus Classica

Listaan teille erikseen omaan postaukseensa myös reseptit muutamalla perinteisemmälle maalille!

Lähetä kommentti

© Local Artisan. Design by Fearne.