14. kesäkuuta 2017

Vanhojen puutarhakalusteiden kunnostus


Tähän aikaan vuodesta monella on hankintalistalla uudet ulkokalusteet terassille tai mökille. Usein ulkokalusteet säilytetään talven yli huolimattomasti tai unohdetaan lumen alle kokonaan. Puiset ulkokalusteet on tehty kestämään säävaihtelua kesällä, ei talvella. Oikein sälytetty puutarhakalustekaan ei aina näytä talvisäilön jäljiltä kovin hyvältä ja vaatii usein huoltoa.

Restauroin asiakkaalle vanhat puutarhatuolit, jotka olivat päässeet erittäin huonoon kuntoon. Tuolit olivat malliltaan erittäin kauniit ja niillä oli myös oma historiansa. Ehdottomasti siis kunnostamisen arvoiset.


Tämän näköisen tuolin kanssa lähdettiin liikkeelle. Tuolin liitokset olivat päässeet aukeamaan useammasta kohdasta ja niitä oli yritetty vahvistaa nauloilla. Naulojen lyöminen liitoksiin heikentää liitoksia ja korjaa ongelman vain hetkeksi. Tämän lyhyen hetken jälkeen ongelma on sama, mutta lisähaasteena vielä liitoksiin ruostuneet naulat. Tässäkin tapauksessa nauloja jouduttiin kaivamaan ulos puuosien kustannuksella.

Tuolit purettiin osiin ja liitokset puhdistettiin. Tuoleissa oli epätasainen ja paksu maalikerros, joka hilseili paikoittain erittäin voimakkaasti. Näin paksun ja huonon maalipinnan kanssa kannattaa aina tehdä maalinpoisto. Maalinpoiston jälkeen uuden maalipinnan alle jää siisti ja kestävä pohja pitkäksi aikaa.Maalinpoisto tehtiin pintaa kuumailmapuhaltimella lämmittämällä ja kaapimalla. Tästä löydät vinkit turvalliseen maalinpoistoon omien kesäprojektien kanssa!


Tässä vielä lyhyesti työvaiheet ja materiaalit joita käytettiin tuolien kanssa:

Puhdistus ja purku. Kalusteista puhdistettiin irto lika. Tämä on tärkeää ennen maalinpoisto – lämmöllä maalia poistettaessa kuiva irto lika saattaa syttyä palamaan. Purkaessa pitää muistaa liitosten numerointi, joka helpottaa huonekalua takaisin kootessa. 

Hionta. Tuolien osat hiottiin ennen liimausta. Hiominen on huomattavasti helpompaa, kun huonekalu on osissa. Hiomapaperin karkeus 80-120.

Liitosten puhdistus ja liimaus. Puutarhakalusteet liimattiin kosteuden kestävällä liimalla, joka sopii ulos. Puhdista aina vanha liima pois uuden tieltä. Tästä löydät tarkemmat ohjeet liimaukseen.

Kittaus. Ulkokalusteissa suosittelen käyttämään erittäin harkitusti kittiä. Näitä tuoleja kitattiin vain pahimmista kohdista, jotka eivät jääneet kovimman kulutuksen alle. Käytin kittaamiseen Danalimin ikkunakittiä, joka kestää ulkona. Joitain kohtia kittasin myös puuliimasta ja sahanpurusta tehdyllä kitillä.

Maalaus. Tuolit maalattiin pohjamaalilla sekä kahteen kertaan varsinaisella maalilla. Maalina käytettiin Tikkurilan Unica Akvaa, joka sopii myös ulkokalusteille.


Asiakkaan valitsema erittäin kaunis ja harmoninen vaaleaharmaa löytyy koodilla NCS S 1002-G.

3 kommenttia

© Local Artisan. Design by Fearne.