8. kesäkuuta 2016

Huonekalurestauroijan vinkit onnistuneeseen ja turvalliseen maalinpoistoon


Monella on varmasti kesälomalla suunnitteilla erilaisia projekteja vanhojen huonekalujen kanssa. Maalinpoisto tulee usein vastaan vanhoja kalusteita kunnostaessa. Ilman kokemusta voi olla vaikea päättää millä tavalla alkuperäisen pinnan päälle maalattua pintaa lähtee poistamaan. Ilman tietoa voi aiheuttaa turhaa vahinkoa huonekalulle ja pahimmassa tapauksessa myös itselleen.

Kuumailmapuhallin on varmasti jokaiselle huonekaluja kotioloissakin kunnostaneelle tuttu väline. Puhallin on tehokas maalinpoistaja, mutta myös tehokas tapa polttaa huonekalu. Tärkeintä on muistaa pitää sopiva etäisyys pintaan ja huolehtia paloturvallisuudesta.

Speedheater on rakennusten ja isojen pintojen kanssa suosittu maalinpoistoväline. Speedheater on melko kallis laite, mutta maksaa kyllä itsenä takaisin jos käyttöä on paljon. Speedheaterin voi myös vuokrata. Käytän itse Speedheateria verstaalla juuri isojen pintojen kanssa.

Maalinpoistoaine on tehokas, mutta sotkuinen tapa poistaa maalia. Omalla verstaallani käytän tällä hetkellä Solmasterin maalinpoistoainetta. Huono puoli maalinpoistoaineessa on se, että yleensä aine vie mennessään kaikki pinnat. Toki pinnan voi neutralisoida ennen kuin aine ehtii vaikuttamaan säästettävään pintakäsittelyyn. Tämä on kuitenkin työlästä ja aiheuttaa helposti vaurioita pinnalle, jota yritetään säästää. Maalinpoistoaine on paras vaihtoehto metallipinnoille, joita ei voi kaapia terällä.


Kirurginveitset ja hammaslääkärin instrumentit ovat parhaita, kun halutaan poistaa vain yksi maalikerros. Kirurginveitsiä myyvät apteekit. Hammaslääkärin käytöstä poistettuja työvälineitä olen ostanut kirppiksiltä ja viimeksi saanut loppu uralle riittävän varaston ihanalta asiakkaalta (kiitos Kaisa!). Nämä hammaslääkärin välineet ovat paras apua saada maali pois koloista ja urista.

Harjat ja teräsvilla kannattaa ottaa käyttöön helojen ja muiden metalliosien kanssa. Puukolla metalliosien kaapiminen aiheuttaa pintaan pysyvät jäljet. Tehokas tapa poistaa esimerkiksi maali saranoista on upottaa saranat maalinpoistoaineeseen yön yli ja pyyhkiä pinnat seuraavana päivänä teräsvillalla.

Maalia poistaessa on hyvä muistaa työturvallisuus. Hyytelömäiset maalinpoistoaineet eivät saa joutua iholle – muista siis kumihanskat, jotka kestävät maalinpoistoainetta. Muista myös suojata silmät roiskeilta ja pitää lähellä vesipulloa silmien huutomiseen. Kuumailmapuhallin ja speedheater voivat lämmittää puupinnan todella kuumaksi ja riskinä on tulipalo. Itse poistun verstaalta vasta pintojen ja laitteiden viilennyttyä. Lämmöllä poistetut maalilastut on hyvä viedä heti työn päätyttyä ulos tai sulkea kannelliseen astiaan – kuumat maalinpalaset voivat kyteä pitkään. Maalinpoiston kanssa tulee muistaa myös asianmukainen hengityssuojain ja suojalasit.

Mukavaa ja turvallista maalinpoistoa!
 

2 kommenttia

  1. Meillä on juuri kustavilaisen puusohvan kunnostus meneillään ja mietin mielessäni, että kuinkahan ammattilainen olisi poistanut maalin. Nyt tulinkin lukemaan hyvät vinkit täältä! Osan maalista rapsuttelimme varovaisesti, mutta suurimmalta osin vaaleanvihreä (lateksimaali mikä lie?) oli imeytynyt syvälle kuluneeseen vanhaan puuhun. Maalinpoisto oli aika iso urakka ja jouduimme käyttämään paljon kuumailmapuhallinta. Tuntui tämän huonekalun kohdalla lähes mahdottomalta säästää alkuperäistä maalipintaa, kun maali oli niin tiukasti imeytynyt vanhaan puuhun. Nyt onkin sitten uusi maalaus meneillään.

    Ps. Mieluiten kiikuttaisin nämä meidän kunnostettavat huonekalut käsittelyysi, jos toimisit lähempänä! :D Olen ihaillut näitä kunnostamiasi huonekaluja. Arvostan sitä, ettet ylikunnosta ja osaat löytää juuri oikeat sävyt pintäkäsittelyihin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Elina! En tarkkaan tiedä missä päin asutte, mutta yllättävän pitkiä matkoja on asiakastöiden kanssa tullut ajettua. Nytkin on tavaraa tulossa useamman sadan kilometrin päästä, tosin omalla kujetuksellaan :)

    Puuhun asti imeytyneet maalin saa yleensä parhaiten sillä maalinpoistoaineella ja harjaamalla. Hyvin on teillä näyttänyt homma olevan halussa! :)

    VastaaPoista

© Local Artisan. Design by Fearne.