11. kesäkuuta 2016

Vanha talo on vapaata riistaa


Domargårdin vanha pihasauna

Törmäsin netissä Ylen artikkeliin, jossa kerrottiin tyhjilleen jääneiden vanhojen talojen suoranaisesta ryöväämisestä. Taloista viedään rakennusmateriaaleja ja omistajien esineistöä. Usein törmää keskustelupalstoilla ihmisten tekemiin upeisiin löytöihin ja keskustelun edetessä selviää, että esine tai huonekalu on "pelastettu" autiosta talosta. Todellisuudessa kyseessä on varkaus. Vaikka talossa olisi ikkunat rikki ja ovet poissa, joku omistaa sen kuitenkin – samoin irtaimiston sen sisällä. 

Domargårdilla on tyhjänä olevia rakennuksia, joista osa voi näyttää ulkopuolisen silmissä autiolta ja varsin mielenkiintoiselta kohteelta. Onneksi pihassa on kuitenkin myös ympärivuotista asutusta ja vartiointi, joka varmasti karkottaa suurimman osan taloista kiinnostuneista.

Ylen artikkeliin haastaltu poliisi muistuttaa myös, että harmittomalta tuntuva autiotalojen kuvaus saattaa houkutella paikalle myös varkaita – kuvatun kohteen tarkkaa sijaintia ei ainakaan kannata ilmoittaa kuvan yhteydessä. Kuvien luvaton julkaisu on myös rikos ja kiinteistön omistajan ilmoitus tästä riittää tutkinnan aloittamiseen.


Villa Oliviakin saattaa ulospäin näyttää melkein autiotalolta, mutta sisällä on jotain aivan muuta.

Jos vanha talo ja sen irtaimisto kiinnostaa, kannattaa selvittää talon omistaja. Usein tyhjilleen jääneen kiinteistön irtaimisto voi olla kaupan. Tiedän myös tapauksia, jossa talon omistaja on antanut huonekalun sitä kysyttäessä. Mukavampi tarina esineelle tulee, kun se on oikeasti pelastettu eikä varastettu.


Vinkit varkaiden ja kutsumattomien vieraiden torjumiseen

Hälytysjärjestelmä on varmasti paras tapa suojata rakennus ja sisällä oleva irtaimisto. Kyltit, jotka ilmoittavat vartioinnista ja hälytysjärjestelmästä saavat varmasti ainakin useamman ilkivaltaa suunnittelivan kääntymään. Riistakamera auttaa, kun rikos on jo tapahtunut.

Piha alueen aitaaminen pitää varmasti monen kulkijan poissa. Tai ainakin hankaloittaa alueelle pääsyä. Pidä piha siistinä. Siisti piha kertoo asukkaista ja siitä, ettei talo todellakaan ole hylätty ja joku saattaa olla paikalla.

Naapurit ovat hyvä apu, jos itse asut kauempana tyhjillään olevasta talosta. Pyydä lähinaapureita ilmoittamaan tai puuttumaan asiaan jos talolle pyrkii vieraita ihmisiä. Jos mahdollista asenna pihaan liiketunnistimella toimiva valo. Mikäli talossa on sähköt on hyvä käyttää ajastettua tai etäohjattua valaisinta.


Millaisia kokemuksia teillä on tyhjillään olevista taloista? Onko mahdollisesti oma talosi joutunut ilkivallan tai varkauden kohteeksi?

2 kommenttia

  1. Minun mummolani on autiona nykyään ja vaikka sivussa sijaitseekin on siellä käyty useasti varkaissa. Meillekin on täytynyt hakea sieltä sellaisia kalusteita, joita oltaisiin muuten säilytetty vielä siellä ennen esim. Meidän remontin edistymistä, mutta ei uskalleta enää jättää sinne. Kurjaa! Riistakameralla saatiin jotain kuvia, joista näkyi autoa ja esim. kerran nainen kapaasien kanssa. Myöhemmin eräs pariskunta jäi kiinni muualta ja voi olla että kyseessä olivat he, kun tilanne on rauhoittunut. Tosin tavaroiden jako suvulle ja muutoinkin siivous on voinut helpottaa, kun varustettava ei niin enää ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Naurispelto! Ikävää kuulla, että teidän kohdalle on osunut varkaita :( Onneksi olette pystyneet varastoimaan muualle. Toivottavasti paikat saavat olla jatkossa rauhassa.

      Poista

© Local Artisan. Design by Fearne.