9. kesäkuuta 2016

Kuluneen mökkisaunan muutos pelkällä pintakäsittelyllä


Kaupallinen yhteistyö: Tikkurila

Mökkisaunan muutos sai vuosikymmeniä käytössä kuluneen saunan näyttämään kuin uudelta. Parhaat päivänsä nähneet lauteet näyttävät nyt siltä, kuin ne olisi asennettu hetki sitten paikalleen. Olen todella yllättynyt, miten siistin ja tasaisen pinnan sain tehtyä näinkin kuluneille pinnoille. Sauna toimii myös meidän pesutilana eli lauteisiin jää välillä myös shampoota ja muita pesuaineita, jotka ovat jättäneet jälkensä. Saunavaha tasoitti jopa kohdan, johon on kynttilästä valunut steariinia.

Työ aloitettiin pesemällä lauteet ja seinät Tikkurilan Supi Saunapesulla. Pesun jälkeen hioin kuivuneet lauteet hiomakoneella (paperin karkeus 120). Hionta on hyvä tehdä, jos pinta näyttää epätasaiselta tai on aiemmin käsitelty. Puhtaat lauteet käsiteltiin Tikkurilan Saunavahalla, johon valitsin sävyksi Mustamarjan (3444). Saunavaha oli helppo ja mukava käyttää. Väri tasoittui helposti ja pintaan jäi kaunis himmeä kiilto. Saunan lisäksi käsittelin Saunavahalla pukutilan penkin, oven sekä ikkunankarmit.


Tässä vielä saunatilat ennen muutosta. Varsinkin oikealla olevasta kuvasta huomaa lauteiden kunnon ennen muutosta. Betoniseinä on ollut alusta asti käsittelemätön ja saanut kosteusvaurioita sekä likaa pintaansa.
Saunan ja pukutilan betoniseinät käsiteltiin Tikkurilan Muuri-maalilla, johon valitsin sävyksi raikkaan kylmän harmaan Piazzan. Muuri-maali on tehty kestämään lämpötilan muutoksia ja lämpöä jopa 180 asteeseen saakka.


Saunan ja pukutilan lattian poikki menevät puuritilät käsittelin Tikkurilan Supi Lattiaöljyllä. Lattiaöljy sävytettiin samaan sävyyn kuin saunavaha. Öljy hylkii tehokkaasti likaa ja kosteutta sekä estää puun halkeilua.Saunan pukutilan paneliseinän maalasin Tikkurilan Luja sisustusmaalilla, joka himmeä pintainen ja tavallista seinämaalia kestävämpi vaihtoehto. Halusin kaikki pukutilan seinät vaaleaksi, jotta tilaan tulisi lisää valoa ja tunnelma olisi raikas. Pukutilan penkin käsittelin Supi Saunavahalla saadakseni tilaan kontrastia ja penkille mahdollisimman kestävän pinnan.

Kuvalliset ohjeet ja materiaalit saunalla toteutettuihin pintakäsittelyihin löydät Tikkurilan sivuilta.

Saunan muutoksessa käytetyt tuotteet ja sävyt

Supi Saunavaha – Mustamarja (3444)
Supi Lattiaöljy – Mustamarja (3444)
Muuri-maali – Piazza (Y487)
Luja Sisustusmaali – Piazza (Y487)

Mitä pidätte lopputuloksesta? Onnistuiko teidän mielestänne 70-luvulla rakennetun mökkisaunan päivitys pelkällä pintakäsittelyllä?

18 kommenttia

 1. Kivan näköistä! :) Nuo korit on kivoja! Noi missä sulla on polttopuut ja vihdat (vai vastat? ;) ), mitä ne on, mistä niitä saa? Meidän pitäisi keksiä jokin polttopuidenkantoratkaisu omaan saunaan jonka pitäisi valmistua piakkoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Saunalla olevat korit ovat vanhoja kirppislöytöjä. Vastavanlaisia ovat muun muassa nämä: http://www.finnishdesignshop.fi/sailytys-korit-metallikori-bucket-galvanoitu-p-5287.html

   Meillä on näitäkin koreja käytössä ja olen ollut todella tyytyväinen. Yksi on kotona suihkutilassa säilytyskorina. Sopivat myös ulkokäyttöön eli kestävää tavaraa :)

   Poista
 2. Muutos on erinomainen ja lopputulos kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä muutos, tästä sain kaikki vinkit omaan sisäsaunan päivitykseen, jotta sitä suurempaa remppaa jaksaa odottaa vielä parisen vuotta!:) meinasin kokeilla laattapinnoille myös uusia laattamaaleja:)

   Poista
  2. Hyvä muutos, tästä sain kaikki vinkit omaan sisäsaunan päivitykseen, jotta sitä suurempaa remppaa jaksaa odottaa vielä parisen vuotta!:) meinasin kokeilla laattapinnoille myös uusia laattamaaleja:)

   Poista
 3. Todella kauniskaunis :) Korit ovat ihan mahtavat... nyt alkoi tekemään mieli saunaan :D

  VastaaPoista
 4. Onpa kivannäköinen! Mistä olette löytäneet tuon lattiaritilän? Houkuttaisi, mutta taidan olla meidän perheessä ainut, jota uudistus himottaisi. Kaikki ajallaan! Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lattiaritilät ovat myös mökin alkuperäistä kalustoa. Ritilöihin laitoin lattiaöljyn, joka imeytyi tosi hyvin eikä tunnu ollenkaan liukkaalta jalan alla. Tämä ritilä on aika helppo toteuttaa itsekin. Puuosat on kiinnitetty yhteen nauhalla, johon ne on nidottu kiinni – erittäin yksikertaista siis! :)

   Poista
 5. Näyttää tosi kivalta!
  -Ulla D.

  VastaaPoista
 6. Kiitos älyttömästi vinkeistä, uudistin meillä saunamökin saunan sekä pukutilan käyttäen juuri samaa saunavahan sävyä.

  En olisi osannut tuollaista tuotetta edes kaivata enkä oikeaa sävyä valita ilman sun hyvää postausta aiheesta. Pukutilan lautalattian maaliksi valitsin Uulan helmi sävyn, tuli tosi yhdistelmä vaaleanharmaata lattiaa, hirsiseiniä ja vahattuja penkkejä.
  -Ulla D.

  VastaaPoista

© Local Artisan. Design by Fearne.