11. maaliskuuta 2016

Muista nämä vanhaa huonekalua ostaessa – 6 vinkkiä


1. Kääntele ja vääntele. Varsinkin tuolien kanssa kannattaa kääntää tuoli ympäri ja katsoa pohjaan. Pohja kertoo paljon tuolin todellisesta iästä ja pohjasta tai sarjan reunasta löydät yleensä leimat sekä muut merkinnät. Pohjasta näet myös onko liitoksia "korjattu" nauloin tai muilla väärillä menetelmillä, jotka heikentävät esineen kuntoa ja arvoa.

2. Älä pelkää tupajumeja. Kuulen usein ihmisten kauhistelevan tupajumin rei'ittämää puuta ja näiden kalusteiden kotiin tuomista. Lähes poikkeuksetta nämä asukkaat ovat jo muuttaneet pois kalusteisiin kaivetuista tunneleista. Tupajumien tunneleista saattaa varista purua, mutta tämäkin ongelma on korjattavissa. Huonekalu voidaan myös varmuuden ja oman mielenrauhan vuoksi kylmäkäsitellä eli pakastaa.

3. Aiemmat korjaukset. Isoin päänsärky omassa työssäni ovat aiemmin tehdyt korjaukset. Näillä tarkoitan liitoksia syöneitä nauloja ja kulmarautoja kummallisissa paikoissa. Puhumattakaan vääristä liimoista, joiden avaaminen tuhoaa koko liitoksen. Älä siis pelkää heiluvia liitoksia vaan kiinnitä ennemminkin huomiota korjauksiin. Toki edellä mainitsemani ongelmat ovat korjattavissa, mutta huomattavasti työläämpiä.

4. Avaimet, lukot ja helat. Lukot saa yleensä hyvin korjattua ja tai vaihdettua vastaavaan vanhaan, joka toimiii. Helojen kanssa voi taas olla vaikea tai lähes mahdotonta löytää yhtä puuttuvan tilalle. Varsinkin isossa lipastossa tämä voi olla olla kallis materiaalikuluja ja muuttaa huonekalun ilmettä. Helojen vaihtamisesta voi myös jäädä jälki, joka vaatii huonekalun käsittelyä.

5. Lakatut huonekalut. Vanhan sellakkapinnan tunnistaa usein harmaista rinkuloista pinnassa. Tämän on usein aiheuttanut vesi, jota sellakka ei siedä. Näidenkin korjaamiseen on omat keinonsa ilman, että koko kalustetta joudutaan putsaamaan puulle. Ennemmin kiinnittäisin huomiota myöhemmin tehtyhin lakkapintoihin, joissa on valitettavasti usein käytetty uusia lakkoja. Näitä hurjia lakkauksia näkee usein vanhoissa konttorikalusteissa, jonka jälkeen huonekalu ei ole enää arvoisensa. Nämäkin voidaan toki kunnostaa, mutta tämä kannattaa huomioida hinnassa näitä kalusteita ostaessa.

6. Sisältä likaiset ja haiseva kaapit, laatikot ja arkut. Meidän vanha vaatekaappi (se joka siirtyi tämän tieltä eteiseen) oli ollut edellisen omistajan isällä työkalukaappina autotallissa. Hyllyt olivat siis todella likaiset ja öljyiset. Näillä samoilla hyllyillä olen kuitenkin säilyttänyt valkoiset mekot ja silkkipaidat – edelleen puhtaina ja valkoisina. Likaisemmankin pinnan saa suojattua ilman, että tarvitseen kaivaa hiomakonetta esille. Usein sisältä hiottu kaappi tai laatikko menettää myös kauniin patinan ja samalla osan luonnettaan. Hiominen ei myöskään ratkaise ongelmaa, jos pinnan alle on imeytynyt jotain. Olen likaiset hyllyt ensin pessyt ja kuivuttuaan käsitellyt sellakalla. Sellakka suojaa pinnan, mutta jättää kauniin patinan ja elämän jäljet esille. Tämä käsittely auttaa myös useimmille haiseville pinnoille. Vaikeampien tapausten kanssa voidaan turvautua myös otsonointiin.

Kuvassa asiakastyö ennen ja jälkeen restauroinnin.

6 kommenttia

  1. Ostin jokin aika sitten vanhan senkin, jossa nyt huomasin toisella sivulla alalaidassa sekä pohjassa reikiä, jotka asiaa tutkittuani voisivat olla tupajumin tekosia. Reiät näyttää mielestäni vanhalta. Uskallankohan tuoda senkkiä sisätiloihin? Hetken aikaa se olisin viileässä eteisessämme eikä silloin ainakaan sahanpurua varissut lattialle. Kuinka noita reikiä voisi paikata? Entä mikä on riittävä aika ja pakkasaste jos tuota kylmäkäsittelyä miettii?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin voit viedä senkin sisätiloihin. Reikiä ei tarvitse paikata, ellei puu tunnu heikolta tai ulkonäkö häiritse omaa silmää. Jos kyseessä on tupajumin kolot, niin ne ovat suurella todennäköisyydellä tyhjät. Jos haluat voit myös laittaa minulle sähköpostiin kuvat, niin voin katsoa tarkemmin :)

      Poista
    2. Hei! Meille tuli tänään ikivanha kaappi, missä näitä reikiä. Huolestuttaa leviäminen muihin vanhoihin huonekaluihimme, mistä sen tietää onko siellä elossa jotain?

      Poista
  2. Kiitos vastauksesta! Yritän lähipäivinä ottaa tarkempia kuvia niin laitan sinulle postia :)

    VastaaPoista
  3. Onko noihin hajuihin muita vinkkejä, joita kannattaisi kokeilla ennen sellakkaa? Minulla on parikin tiikkikaappia, jotka tuoksuvat sisältä vanhalle. Pinta sisältä ja ulkoa on muuten moitteetonta, ei näy likaa. Pyyhkiminen tuntui auttavan vain ulkopintoihin, ne eivät tuoksu enää sen kummemmin.

    VastaaPoista
  4. Ostimme vanhan piirongin. Sitä puhdistaessa havaitsin siinä tupajumin reikiä, joista parissa näytti olevan aivan kuin pieni musta pyöreä kova siemen, joka kynnellä painaen meni rikki. Siis sellainen joka juuri mahtui tuohon reikään. Löysin myös sisä pinnalta mustia pilkkuja, jotka kynnellä rapsuttaen lähtevät pois vähän kuin mustana jauhona. Mistähän voi olla kyse? Uskallanko tuoda piirongin sisälle? Edellisellä omistajalla oli ollut yli 10 vuotta sisätiloissa liinavaatteiden säilönä.

    VastaaPoista

© Local Artisan. Design by Fearne.