8. maaliskuuta 2016

DIY – Pääsiäismunat luonnonväreillä


Ihanaa naistenpäivää kaikille naisille! Kuulin aamulla, että Venäjällä on naistenpäivä on vapaapäivä. Pidän itsekin vapaata tänään verstaalta, mutta lähinnä tehdäkseni paperitöitä kotona. Puoliksi päivä on myös lepopäivä jaloille, jotka ovat päässeet kipeytymään kunnolla tämän juoksijan matkassa. Huomasin muutama viikko sitten juoksumatolla jalkojenpohjissa polttavan kivun noin seitsemän kilometrin kohdalla. Nyt sama kipu on pelkästään kävellessä. Olen intohimoinen juoksija ja tauon pitäminen on todella vaikeaa.

Nyt kuitenkin itse aiheeseen eli pääsiäismunien värjäämiseen luonnonväreillä. Olen niin innostunut tästä puuhasta, että näitä pitää antaa tutuille lahjaksi pääsiäisenä tai hukumme muniin.


Sinisiä pääsiäismunia varten tarvitset ainoastaan punakaalia ja etikkaa, sekä värjättävät munat. Mikäli olet tyhjentämässä kananmunat, suosittelen värjäämään muutaman ylimääräisen. Kananmunat on helppo saada hajoamaan tyhjennysvaiheessa ja varmasti harmittaa, jos se päivän verran värjäyksessä ollut hajoaa ainoana käsiin. Itse tyhjennän munat, koska haluan säilyttää ne seuraavallekin pääsiäiselle.


Keitä punakaalia, kunnes vesi on värjäytynyt tummaksi. Siivilöi kaalinlehdet vedestä ja lisää veteen pieni määrä etikkaa. Etikan käytöstä löytyi erilaisia ohjeita, mutta itse laitoin noin ruokalusikallisen puoleen litraan. Anna keitetyn veden jäähtyä ennen värjäystä, ettei kananmuna ala kypsymään vedessä ja tyhjentäminen muuttuu mahdottomaksi.

Olen itse värjännyt munat ensin ja tyhjentänyt vasta sen jälkeen – tyhjää munaa on vaikea saada pysymään veden alla. Munat voi myös keittää koviksi ja värjätä vasta sen jälkeen.


Väri tarttuu muniin hitaasti. Joihinkin muniin väri tarttui myös paremmin kuin toisiin – värjäystä kannattaa siis välillä käydä seuraamassa. Vaaleimman pinnan annoin olla vedessä tunnin ja tummimman noin 20 tuntia. Tummempien munien pinta lähti myös marmoroitumaan kauniisti. Aivan tasaisen pinnan saat siivilöimällä veden kunnolla ennen värjäyksen aloittamista. Liukuvärjätyt pääsiäismunat saat, kun poimit munia pois vedestä muutaman tunnin välein. Vertaa aina kuivumassa oleviin muniin, että sävy on tummentunut muutaman asteen edellisiin verrattuna.

Anna värjättyjen munien kuivua rauhassa. Olen itse tyhjentänyt munat heti värjäyksen jälkeen ja laittanut tikun päähän kuivumaan.

Vinkki! Kiiltävän pinnan saat hieromalla pintaan ruokaöljyä.


Lisää pääsiäisen värjäys- ja koristeluideoita tulossa viikonloppuna!

17 kommenttia

 1. En malttanut alkaa nukkumaan kun toissailtana parolan aseman blogin kautta löysin linkin tänne. Olen myös hullantunut kaikkeen vanhaan ja ihaillen katselin kuvia mitä olette tehneet ja miten ison työn olette tehneet. Ihan tosi kivoja ideoita huomasin myös, sai omaankin sisustukseen inspiraatiota.sellaista koetin etsiä historia osiosta, mitä jäin kaipaamaan, että oletko saanut selvitettyä talonne tai sen palaneen kartonon ihmisten elämää eli onko ollut rakkausdraamaa tai jotain muuta jännää dramatiikkaa? Mielenkiinnolla odotan jos postaat joskus aiheesta:) Hyvää kevättä ja kiitos kun jaksat pitää blogia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ihanaa, että olet löytänyt tänne! :) Olen yrittänyt mahdollisimman paljon ja tarkkaan tutkia paikan historiaa. Tuo on erittäin hyvä postausidea ja mielenkiintoinen meidänkin kannalta. Sen verran tiedän, että joku on päivänsä päättänyt tuohon toisen palvelusväentalon portaille. Ehdottomasti tulossa postaus, kun saan näitä juttuja kasaan :) Kiitos ideasta!

   Poista
 2. Tuota munanvärjäysohjetta pitää ehdottomasti kokeilla. Kiitos vinkistä.
  Mun pitää kertoa tähän yksi hauska juttu. Johon liittyy Sinulta saatu vinkki. Sidoin niitä huoparusetteja joulunalla oksaan joka on ulkona,petoniruukkuun istutettuna. Laitoin punaisia ja sinisiä rusetteja,ajattelin, että ei ole niin jouluista kun on toistakin väriä. Siniset rusetit ovat jotain pehmeää huovutusvillan tyylistä ja punaiset kovempaa askarteluhuopaa. Kuinka ollakkaan, tässä yhtenäpäivänä huomasin kuinka orava raivokkaasti repi niitä sinisiä rusetteja. Ihmettelin tietysti ensin, että mitä ihmettä. Kunnes tajusin, että ilmeisesti pesätarvikkeita siinä haettiin ja kun aikani seurasin, niin suutäynnä tavaraa kurre poistui jonnekkin. Siitä vinkistä oli siis iloa muillekkin. t Riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä :D Ihanaa, että itseni ja lukijoiden lisäksi blogista on iloa ja hyötyä myös oravalle :) Kiitos Riitta!

   Poista
 3. Niin kauniita. Täytyy itsekin maalailla munia vaikkapa tällä ohjeella. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aidafoun! Muitakin värjäilyvinkkejä vielä tulossa ennen pääsiäistä :)

   Poista
 4. Ihania sävyjä, ja aika helposti! Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 5. Voi miten ihastuin blogiisi! Pakko jäädä seurailemaan. Kiinnostaa kovasti huonekalujen entisöinti- ja remppajutut, sillä olen reilu vuosi sitten muuttanut -50-luvun omakotitaloon ja sitä pitäisi alkaa pikkuhiljaa remontoimaan.. Ja sitten nämä pääsiäismunat! Pakko kokeilla (:
  www.tarinoidenhuvila.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Iita! Ihanaa, että olet löytänyt tänne :) Tarkoitukseni on tehdä enemmän juttuja verstaalta ja näyttää teille mielenkiintoisimpia entisöintejä sekä jakaa hyviä vinkkejä. Toivottavasti viihdyt matkassa! Lisää pääsiäismunaohjeita tulossa tällä viikolla ;)

   Poista
 6. Onko värjäysohje tarkoitettu syötäville munille vai koristelu munille?

  VastaaPoista
 7. Vesi meni violetiksi, eli siitä nyt pitää onnistua siniset munat, onko näin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä :) Etikka muuttaa veden violetiksi, mutta lopputuloksena on siniset munat.

   Poista

© Local Artisan. Design by Fearne.