4. joulukuuta 2013

Joulukalenteri 4.12

Liimamaali

Liimamaalia on perinteisesti käytetty vanhojen rakennuksien sisäkatoissa sekä koristemaalauksissa. Myös vanhojen säilytysarkkujen sisäkansista löytyy liimamaalilla tehtyjä maalauksia. Liimamaalilla maalatessa pinta kuivuu mattapintaiseksi ja täysin himmeäksi. Liimamaalilla ei kuitenkaan ole lainkaan kulutuskestävyyttä. Tämän takia varsinkin vanhojen pintojen kanssa kannatta olla varovainen. Tunnistat liimamaalilla maalatun pinnan kostealla sormenpäällä varovasti pyyhkäisemällä. Jos väriä tarttuu sormeen on kyseessä erittäin todennäköisesti liimamaali. Pintaan jää kosteudesta myös tumma läiskä, joka katoaa kuivuessa. Vanhoja liimamaalipintoja putsataan usein ranskanleivällä!



Liimamaalin valmistus

Tarvitset liimamaalin valmistukseen liimaa (esim. luuliimaa) , liitua, vettä sekä pigmenttejä. Liima toimii maalissa sideaineena ja liitu sekä pigmentit täyteaineena.

Maalin tekeminen aloitetaan maalausta edeltävänä päivänä. Liimamaali säilyy vain joitain päiviä tai viikkoja. Valmista liimaa siis vain sen verran, mitä olet heti käyttämässä. Muista, että liimamaalilla ei saa tehtyä kovin voimakkaita sävyjä!

Ohje
(noin 10 litraa valmista maalia)

n.10kg liitua
5l vettä
+ pigmentti

200g luuliimaa
vettä (määrä joka peittää liimarakeet)

Liima ja liitu sekoitetaan erikseen. Liimarakeet laitetaan sulamaan veteen päivää ennen maalausta. Liuos lämmitetään seuraavana päivänä vesihauteessa niin, että siitä tulee juoksevaa. Lopuksi liimaseos sekoitetaan liotettuun liituun ja sekoitetaan vatkaamalla.

Kuten kaikkia maaleja, kannattaa tätäkin kokeilla. Pienetkin muutokset määrissä tekevät maalista hieman erilaisen. Tämä on vain yksi monista ohjeista.

Valmis maali voidaan levittää sivelemällä, töppäämällä tai roiskimalla. Maali kuivuu todella nopeasti ja isojen pintojen kanssa onkin hyvä olla useampi maalari.

Tekstin lähdemateriaalina omat muistiinpanot.

Lähetä kommentti

© Local Artisan. Design by Fearne.