5. joulukuuta 2013

Joulukalenteri 5.12


Pellavaöljymaali

Öljymaali on yksi eniten käytetyistä perinnemaaleista ja erittäin helppo tehdä itse. Öljymaalit kuivuvat muutamasta päivästä viikkoon. Kuivumista voidaan nopeuttaa maaliin sekoitettavilla kuivikeaineilla (serotiini/sikkatiivi). Ajan myötä öljymaalit tummuvat ja erityisesti valkoiset värit kellastuvat.

Öljymaalin valmistamiseen tarvitset:

Vernissaa (keitettyä pellavaöljyä)
Tärpättiä (ohentamiseen)
Serotiinia (kuivikeaine kuivumisen nopeuttamiseen)
Pigmenttejä


Perinteisesti pigmentit hierretään öljyyn kivellä. Tämän voi kotioloissa tehdä myös esimerkiksi palettiveitsellä. Sekoita pigmentit pieneen määrään öljyä ja hierrä seos paksuksi tahnaksi. Valmis tahna ohennetaan maalaamiseen sopivaksi lisäämällä vernissaa.

Maliin voi lisätä myös kuvikeaineita; serotiinia tummiin maaleihin ja sikkatiivia vaaleisiin. Kuivikeainetta lisätään noin 2-5% maalin määrästä. Valmiiseen maaliin voidaan lisätä myös tärpättiä sivelyn helpottamiseksi.

Öljymaalipinnan tulee olla ohut. Maali on myös hyvä hiertää kunnolla pintaan. Peittävän maalipinnan saavuttamiseksi maalataan noin kolme kerrosta. Liian paksut kerrokset kuivuvat hitaasti ja jäävät tahmaiseksi. Kerralla ei siis kannata maalata peittävää pintaa.

Käytä maalaamiseen kahta sivellintä; toinen maalin levittämiseen ja toinen maalin tasoittamiseen. Pinnassa on sopivasti maalia, kun siihen ei jää tasoittajalla jälkeä. Tasoittajan voi välillä puhdistaa kangasrättiin. Muista hävittää kangasrätit polttamalla tai kastelemalla kunnolla ja viemällä suoraan ulos. Pellavaöljy on itsestään syttyvää!

Öljyä, pigmenttejä ja muita perinnemaali tarvikkeita myyvät alan liikkeet.

Lähetä kommentti

© Local Artisan. Design by Fearne.