3. joulukuuta 2013

Joulukalenteri 3.12


Punaiset pigmentit

Käyn joulukalenterin kanssa läpi erilaisia pigmenttejä, niiden historiaa ja ominaisuuksia. Ensimmäisenä vuorossa punaiset pigmentit.Punamulta 

Punamulta on rautaoksidipitoista maapigmenttiä. Tätä rautaoksidipitoista savimaata hehkuttamalla saadaan punamultan eri sävyjä. Punamulta ei ole kirkkaan punaista vaan sävyt ovat murrettuja. Punaisen okran sävyt saadaan keltaokraa kuumentamalla. Eri punamullan sävyt ovat hyvin ilmastoa kestäviä ja säilyvät hyvin valossa haalistumatta.

Rautaoksidipunainen

Tätä punaista saadaan rautamalmista. Rautaoksidipunainen on keinotekoinen mineraalipigmentti, joka on hyvin lähellä maavärien ominaisuuskia. Kaikki rautaoksidivärit ovat erittäin peittäviä ja kestävät hyvin eri olosuhteissa. Nämä pigmentit toimivat hyvin muiden pigmenttien kanssa eri maaleissa. Kauppanimiä rautaoksidipunaisella on useita alkuperämaasta riippuen (esim. italianpunainen, englanninpunainen).

Caput Mortuum

Violettiin taittavat punaniset tunnetaan nimellä Caput Mortuum. Caput Mortuumia saadaan kuumentamalla rautaoksidipunaista. Hyvin peittävä ja kestävä pigmentti.

Sinooperi

Sinooperin punainen on punaista elohopeasulfidia. Aidon sinooperin lisäksi valmistetaan myös keinotekoista sinooperia. Sinooperia käytettäessä on hyvä muistaa, että väri tummuu voimakkaassa valossa melko nopeasti. Sinooperin erottaa hyvin muista saman sävyisistä pigmenteistä kalliin hinnan sekä suuremman ominaispainon perusteella. Sinooperin voi korvata hyvin Kadmiuminpunaisella.


Lähteet - Koristemaalauskirja, PuuProffa, omat muistiinpanot

Lähetä kommentti

© Local Artisan. Design by Fearne.