15. lokakuuta 2018

Kiitos kun sain auttaa


Olen useasti varoitellut rautakauppojen restaurointiohjeista. Ystävällinen opastus saattaa pohjautua vain siihen, mitä kaupan hyllystä sattuu löytymään ja neuvojan kokemukset tuotteesta rajoittua purkin takana lukevaan tekstiin. Kannattaa aina varmistaa, onko neuvoja itse käyttänyt tuotetta tai tehnyt vastaavaa hommaa itse. Usein vastaus saattaa yllättää. Pahoittelut nyt tässä välissä niille hyville neuvojille, jotka jatkossa saavat tämän takia epäileviä kysymyksiä.

Sain jokin aika sitten asiakkaalta puhelun, jossa kyseinen asiakas kertoi oman restaurointiprojektin menneen vähän metsään. Kaksi tiikkilipastoa kunnostettu kesän aikana kotona rautakaupan ohjeilla ja heidän myymillään aineilla. Lipastoista oli tullut aivan liian tummat ja asiakas pohti voisiko tilanteelle tehdä enää mitään. Näissä tilanteissa pyydän aina lähettämään kuvia, jotta pystyn neuvomaan oikein. Kuvat nähdessäni ymmärsin hyvin asiakkaan tuskan. Kaappeihin oli laitettu aivan väärän sävyistä (ja ylipäätänsä aivan turhaan) petsiä. Päälle oli ohjeistettu laittamaan Liberonin Bistrot lakkaa, joka on tarkoitettu ravintolakalusteisiin tai muihin uudempiin ja kulutuskestoa vaativiin pintoihin. Ei todellakaan näihin.

Tiedustelin tarkemmin asiakkaan työvaiheita. Yleensä harrastelija ottaa lähes poikkeuksetta liian kovan hiomapaperin ja näin tuhoaa herkästi viilun reunat. Tämä vaikeuttaa myös pintakäsittelyn restaurointia, koska homma voi muuttua työlääksi ja kalliiksi viilujen paikkailuksi. Asiakkaan kuvien perusteella petsillä tummentuneet reunat vaikuttivat siltä, että ne olisi mahdollisesti hiottu puhki ja näin päässeet imeytymään tummemmiksi. Kävi kuitenkin onni, koska asiakas oli hionut lakkapintaa todella kevyesti ja lähes pelkästää villalla. Petsi oli siis todellisuudessa vanhan lakkapinnan päällä. Tämä selitti myös värin epätasaisuuden. Onni onnettomuudessa siis tällä kertaa.




Kaavin pinnat kokonaan puhtaaksi ja hioin. Yhtään viiluvauriota ei onneksi tullut vastaan. Pinnat on tämän jälkeen lakattu värittömällä lakalla ja vahattu.

Oli todella ihanaa nähdä asiakkaan helpotus, kun lipastot saatiin taas niiden arvoiseen kuntoon. Toivottavasti tästä esimerkistä on apua ja ajatusta neuvoa kysyville sekä niitä antaville. Ollaan tarkkoja molemmat niin vältytään näiltä.



Yllä pienempi kaappi ennen ja jälkeen restauroinnin. Isompaa en ole mahtunut kunnolla verstaalla kuvaamaan ja molemmat lähtivätkin melkolailla heti takaisin valmistuttuaan.

8 kommenttia

  1. Niin totta! Rautakaupassa todella kannattaa kysyä mihin tietoon neuvot perustuvat. Täysin holtittomat neuvot usein onneksi itse hoksaa, jos on aiemmin jo jotain tehnyt.

    VastaaPoista
  2. Mitä lakkaa itse suosittelet vanhoille kalusteille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu hurjan paljon kohteesta ja pohjan kunnosta. Sellakkaa suosin itse, mutta ilman tarkempaa tietoa en uskalla neuvoa.

      Poista
  3. Mulle kävi juuri näin tänä kesänä ja tosi samanlaisen lipaston kanssa ;D! Hioin myös liikaa mutta lipastosta näkyy vain etuosa (koska se on upotettu allaskaapiksi eli keittiötason sisään), joten näkyville jäi vain kelvolliset osat. Mutta opiksi otettu. Kunnioitan kyllä myös sun ammattitaitoa ja ennenkaikkea kärsivällisyyttä, tuo hiominen ei ollut nopea homma ja vielä hitaampi jos sen tekee hienolla hiomapaperilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä tajuaa usein parhaiten juuri kokemalla. Valitettavasti :) Plussana se, että meidän työ ja varsinkin sen hinnoittelu avautuu kummasti :)

      Poista

© Local Artisan. Design by Fearne.