22. huhtikuuta 2018

Maalaamisesta ja maalin valinnasta


Kevät tuo tullessaan moni maalausprojekteja ja samalla päänvaivaa jos maalaus ei kuulu lempi harrastuksiin. Monen pinnan maalaaminen saattaa tuntua mahdottomalta ja epäonnistua väärän maalin kanssa. Välillä kuulee myös negatiivista palautetta jostain maalista, vaikka vika on lähinnä maalatussa kohteessa tai pohjatyössä – tai sen tärkeän pohjatyön puutteessa. Ammattilaisella hinta, joka välillä koetaan hurjaksi koostuu usein juuri siitä maalin alle jäävästä työstä. Kotimaalarikin onnistuu, jos ei yritä päästä vain helpolla. Listasin alle tärkeimpiä juttuja, jotka kannattaa pitää mielessä maalatessa.

Kysy neuvoa alan ammattilaiselta

Moni maaliliikkeen myyjä tuntee tuotteet hyvin, mutta ei välttämättä ole itse maalannut ollenkaan kyseisellä tuotteella. On eri asia osata tuoteselosteet ulkoa, kuin osata käyttää tuotetta. Toki poikkeuksiakin löytyy, mutta aika nopeasti huomaat kumpaan kategoriaan myyjä kuuluu.

Kokeile

Jos olet yhtään epävarma maalivalinnastasi tai sen sopivuudesta pinnalle tee ensin pieni kokeilu näkymättömään kohtaan – esimerkiksi kaapin sivulle tai tuolin sarjaan. Pieni kokeilu on helpompi puhdistaa pois kuin kokonaan maalattu kaluste.

Älä yritä mahdottomuuksia

Urille kuluneesta pirttipöydästä ei saa maalipurkilla sisustuslehden korkeakiiltoista designkalustetta. Punaiseksi petsatun penkin kuultomaalaus valkoisella kannattaa myös unohtaa ihan suosiolla.

Työvälineet

Siveltimellä saa oikeasti todella tasaista pintaa (vaikka moni tätä epäilee). Valitse siveltimen materiaali maalin mukaan ja jätä suosiolla se halvin sivellin kaupan hyllylle. Halvat ja huonolaatuiset siveltimet saattavat jopa päästää väriä (mustat harjakset) vaaleisiin maaleihin. On myös todella turhauttavaa yrittää nyppiä irronneita harjaksia maalipinnasta. Halvimmat siveltimet kannattaa käyttää maalinpoistoaineiden sivelyyn tai muuhun vastaavaan puuhaan.

Pohjatyö

Vielä kerran ja alussa mainitsemani pohjatyö. Tätä ei voi varmaan ikinä painottaa liikaa. Varsinainen maalaus onnistuu sitä paremmin, mitä huolellisemmin pohjatyöt on tehty. Tämä vaikuttaa oleellisesti myös lopputuloksen kestävyyteen. Pohjatyöhön kuuluu myös helojen ja saranoiden poistaminen ennen maalausta.



Maalinvalinta

Peittävien maalipintojen alle kannattaa aina laittaa pohjamaali. Pohjamaali on halpa vakuutus työn kestävyydelle. Jos olet ensi kertaa maalisiveltimen kanssa liikenteessä, valitse mattapintainen maali. Kiiltävämmät pinnat vaativat aina enemmän taitoa, koska kiilto paljastaa jokaisen jäljen pinnasta.

Vesi- vai liuotinohenteinen maali?

Moni suosii vesiohenteisia maaleja niiden hajuttomuuden ja nopean kuivumisen takia. Nopeassa kuivumisessa on kuitenkin myös se puoli, että työ pitää tehdä todella reippaasti. Maalia ei voi kovin montaa kertaa sutia edes takaisin ilman hurjia siveltimenjälkiä, jotka aiheutuvat helposti maalin kuivuessa. Öljypohjainen maali kuivuu yleensä noin vuorokaudessa. Ei tätäkään voi loputtomasti sutia, mutta huomattavasti helpommalla saa tasaisen pinnan maalin tasoittuessa hitaasti kuivuessa. Hitaan kuivumisajan kanssa pitää sitten taas muistaa varoa pölyä ja roskia. Pölykuivaksi nämä pinnat muuttuvat maalista riippuen noin tunnissa.

Jos sävy valinta on todella kylmä, kannattaa valita vesiohenteinen maali. Öljypohjainen maali kellastuu aina hieman – tämä kannattaa huomioida erityisesti valkoisten sävyjen kanssa.

Molemmille maaleille on omat parhaat paikkansa eikä kumpikaan ole huono valinta. Valitse se, mikä sopii omaan käyttöösi parhaiten.


Pyri muistamaan. että maalaustyö tehdään aika harvoin. Sen kerran kun se tehdään kannattaa siihen käyttää aikaa ja pitää ajatus mukana. Tsemppiä siis maalausprojekteihin!

Saan keväisin paljon kysymyksiä teidän omiin projekteihin liittyen. Pyrin vastaamaan parhaani mukaan ja mahdollisimman nopeasti tarjouspyyntöjen ja muiden viestien ohessa. Nyt on postilaatikko ollut varsin ruuhkainen eli joku saattaa joutua vähän odottelemaan. Vinkkinä vielä, että kuva helpottaa aina neuvomista!


TallennaTallenna

1 kommentti

© Local Artisan. Design by Fearne.