14. heinäkuuta 2017

Restauroidut saarnituolit


Tämä tuoliryhmä on lähtenyt jo aikoja sitten kunnostettuna kotiinsa. Nämä kuvat unohtuivat täysin kaikessa kiireessä. Tuolit kuuluvat valtavan saarniviilutetun pöydän pariksi ja tuolien joukossa on myös käsinojalliset versiot. Verstaalle saapuessa tuolien pinnassa oli alkuperäinen paikoittain paikkailtu ja kulunut selluloosalakka. Tapansa mukaan lakka oli pahoin kellastunut ja krakeloitunut.

Tuolit purettiin, puhdistettiin, liimattiin uudelleen ja pintakäsiteltiin värittömällä sellakalla. Lopuksi pinnat on vielä vahattu. Vahalla saadaan kaunis himmeä kiilto ja pinta saa paremman kestävyyden.
Tässä vielä tuolit ennen restaurointia ja puhdistettuna ilman pintakäsittelyä. Tästä kuvasta huomaa hyvin miten paljon selluloosalakka todellakin ajan kanssa kellastuu – kyseessä on siis väritön lakka. Tätä ongelmaa ei tule omaan sellakan kanssa. Väritön sellakka nostaa todella kauniisti esille saarnin omaa sävyä. Arvoisellaan käsittelyllä ruokaryhmä kestää käytössä taas pitkään ja sellakkapintaa on helpompi huoltaa.

2 kommenttia

 1. Hei,
  ymmärsinkö oikein tekstistäsi, että sellakka ei kellastu? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kellastu samalla tavalla kuin selluloosalakka, joka lähtee jo muutamassa vuodessa kellastumaan (tästä ihan omakohtaista kokemusta). Toki puun sävy lakan alla muuttuu ajan kanssa. Väritön sellakka nostaa puun oman sävyn kauniisti esille, kuten näissäkin huomaa. Viimeisessä kuvassa on tuo selluloosalakan keltaisuus hyvin esillä kun vertaa uusiin pintoihin muissa kuvissa.

   Poista

© Local Artisan. Design by Fearne.