27. toukokuuta 2017

Tupajumi


Saan säännöllisesti huolestuneita kyselyitä asiakkailta sekä blogin lukijoilta huonekalusta, joissa on aikoinaan vieraillut tupajumi. Reiät pohjissa ja taustalaudoissa aiheuttavat huolta kalusteen puhtaudesta ja kestävyydestä. Usein pelätään tupajumien edelleen asuvan kalusteissa ja siirtyvät kodin muihin kalusteisiin.

Miten aiheellinen huoli todellisuudessa sitten on?


Tupajumien käytävistä saattaa välillä varista puuta lattialle. Tämä ei tarkoita, että käytävissä vilistäisi edelleen tupajumeja vaan puu saattaa olla vain pehmeässä kunnossa sisältäpäin. Tupajumi viihtyy ja selviää kosteassa tilassa. Jos tupajumien reikiä löytyy kuivassa ja lämpöisessä tilassa säilytetystä huonekalusta en olisi huolissani. Tässä tapauksessa ötökät ovat kadonneet jo aikoja sitten. Miellän itse tupajumin enemmän vanhojen rakennusten ongelmaksi. Verstaalle tulee vanhoja huonekaluja todella erilaisista paikoista, mutta en ole kertaakaan törmännyt muihin kuin tupajumin jälkiin huonekaluissa. 

Miten tupajumista pääsee eroon?


Tupajumista pääsee eroon kylmäkäsittelyllä eli pakastamalla. Talvella tämä hoituu helposti nostamalla huonekalun pakkaseen.


Tupajumin jälkien korjaaminen?


Tupajumista saattaa aiheutua päänvaivaa vaikka tupajumeja ei enää kalusteessa olisikaan. Tupajumin käytävistä saattaa varista puuta lattialle pitkänkin aikaa, jos puu on huonossa kunnossa. Tähän ongelmaan on olemassa helppo korjaus, joka samalla vahvistaa heikentynyttä puuta. Käytäviin voidaan ruiskuttaa liimaa tai sellakkaa ohuella neulalla, jolloin käytävät menevät umpeen ja samalla puu vahvistuu. Olen tällä tekniikalla pelastanut jopa huonekalujen jalkoja, jotka ovat näyttäneet todella toivottomilta.


Milloin huonekalu kannattaa jättää ostamatta?


Erityisesti vanhaa huonekalua ostaessa ollaan huolissaan tupajumin jäljistä. Huonekaluhankintojen kanssa kannattaa käyttää puhdasta järkeä. Näyttääkö huonekalu epäilyttävän likaiselta? Missä se on ostohetkellä – olohuoneessa vai navetassa? Onko huonekalu kauttaaltaan kuiva vai läpi märkä ja kummallisen hajuinen? Katso siis ympäristöä, missä huonekalua säilytetään ja kokeile kunnolla miltä pinnat ja liitokset tuntuvat.

Huonekalun tilannetta on vaikea arvioida ilman ammattitaitoa ja kokemusta. Jos yhtään epäilyttää jätä huonekalu ostamatta tai ota yhteyttä ammattilaiseen, joka osaa arvioida tilanteen. Välillä hurjankin näköinen huonekalu voi olla oikeiden toimenpiteiden jälkeen käyttökuntoinen.


Oli huonekalu tupajumien nakertama tai ei, kannattaa vanha kaluste käydä aina läpi ennen kotiin tuomista. Hyvä tapa päästä eroon mahdollisista ötököistä on imurointi harjan tai siveltimen avulla. Huonekalun voi myös käyttää puhdistettavana ammattilaisella ennen kalusteen kotiuttamista.

TallennaTallenna

Lähetä kommentti

© Local Artisan. Design by Fearne.