11. huhtikuuta 2017

Lakkapinnan poistaminen – miten se onnistuu?


Viimeiset viikot verstaalla ovat olleet lakkapintojen kaapimista ja vähän lisää lakkapintojen kaapimista. Siklit ovat kuluneet kaarelle teroittamisesta ja kädet ovat olleet koetuksella. Yksi töistä on ollut valtava saarniviilutettu ruokaryhmä, joka on vaatinut kokonaan pintakäsittelyn uusimisen. Pöytä on jo valmiina ja jäljellä on vielä neljätoista eri kuntoista tuolia.


Verstaalla on ollut sen verran ruuhkaista, että valtavan pöydän kuvaaminen edes osittain on ollut hankalaa. Tässä kuitenkin pöytä ennen ja jälkeen restauroinnin. Pöydän päällä on joskus silitetty pöytäliinaa, josta on jäänyt jälkiä lakkapintaan. Onneksi nämä jäljet eivät olleet aiheuttaneet isompia vaurioita puupinnalle asti. Vanhan selluloosalakan tilalle laitettiin väritön sellakka, joka ei kellastu kuten vanha lakka. Lakkapinta on lopuksi vielä vahattu.

Muutama vinkki lakkapinnan poistamiseen

Poista lakka aina kaapimalla. Monella ensimmäinen ajatus on ottaa esille hiomakone ja alkaa hiomaan lakkapintaa puhtaaksi. Tämä on isoin virhe, jonka voit tehdä. Lakka sulaa ja kovettuu uudelleen paperiin, jonka jälkeen epätasainen paperi tekee tuhoa puupinnalle. 

Kaavi lakka aina puunsyiden mukaan

Tarkista paperi. Hionnan aikana kannattaa välillä tarkistaa, että lakkaa ei ole sulanut paperiin ja vahingoita hiottavaa pintaa. 

Hyvin ja huolellisesti kaavittu lakka helpottaa hiontaa, säästää hiomapapereita ja lopputulos on siistimpi.

3 kommenttia

 1. Hei, sinulla on ihana blogi. Saisiko kysyä vinkkiä miten poistetaan värillistä vahaa ja öljyä tammipöydän pinnoilta? Tammen sävyä ei tarvitse pelastaa esiin vaan pinta olisi tarkoitus petsata mustaksi ja kunnostaa ruokapöytä lasten jäljiltä vanhaan loistoonsa, eli 10 v. takaiseen kuntoon (ei siis mikään vanha huonekalu mutta sitäkin rakkaampi).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pia! Laitatko tarkemmin viestiä kuvien kanssa antiikki@restaurointilaurila.fi :)

   Poista
 2. Lueskelin tässä omaa projektia aloittaessani blogisi läpi ja haluankin kiittää mahtavasta sisällöstä! Tämän postauksen teemaan liittyen kysyisinkin vinkkejä tiukassa istuvan selluloosalakan poistamiseen liittyen. Työn alla on oletetusti koivuviilutettu pikkuvitriini, jonka lakkapinta oli jo niin kulunut, että päädyin poistamaan sen. Krakeloitunut lakka lähtikin melko nätisti, mutta kyljissä oleva parempi lakkapinta ei tahdo lähteä millään. Onko tämän ongelman ratkaisemiseksi mitään vippaskonsteja olemassa?

  VastaaPoista

© Local Artisan. Design by Fearne.