22. elokuuta 2014

Verstaalla – J. & J. Kohn


Kuvan ihanuus kotiutui jokin aika sitten verstaalta. Olen enemmän suoralinjaisten kalusteiden ystävä, mutta syystä tai toisesta tämä sohvan herätti tunteita. Tämän voisin ottaa omaankin kotiin!


Liikkeelle lähdettiin tämän näköisissä tunnelmissa. Puuvaurioita sohvassa oli yllättävän vähän – muutama auennut liitoskohta kaarevimmissa kohdissa. Vanerinen istuin oli kärsinyt eniten kosteudesta ja jouduttiin näin ollen vaihtamaan kokonaan.
Tämä wieniläissohva on Jacob & Josef Kohn valmistama. Jacob & Jodef Kohn alkoi valmistaa huonekalujaan 1870. Sohvasta löytyy kaksi paperista merkkiä sekä polttomerkintä. Materiaali on taivutettua pyökkiä, joka on alunperin petsattu ja lakattu. 

Tekijästä riippumatta tämän malliset sohvat ja tuolit tunnetaan usein "thonetteina". Michael Thonet (1796–1871) aloitti taivutettujen huonekalujen valmistamisen 1800-luvun ensimmäisillä vuosikymmenillä. Vuonna 1840 Thonet sai ensimmäisen patentin tekniikalleen ja vuosikymmenen lopulla hän perusti oman yrityksen, joka valmisti monipuolisesti tyylin huonekaluja. Vuoden 1851 maailmannäyttelyssä Thonet palkittiin pronssilla. 1800-luvun lopulla wieniläishuonekaluja myytiin yleisesti myös Suomessa. Wieniläishuonekalut ovat edelleen suosittuja kalusteita.

1860-luvun lopulla Thonetin erioikeus käyttämäänsä tekniikkaan päättyi ja vastaavia kalusteita alkoivat valmistaa muutkin. Jacob & Josef Kohn on yksi Thonetin tunnetuimmista kilpailijoista.Sohva putsattuna ja uudella istuimella. En valitettavasti löytänyt kuvaa ilman näitä laatikoita. Sohva putsattiin siis kokonaan ja hiottiin. Pinta palautettiin mahdollisimman lähelle alkuperäistä vesipetsillä ja sellakalla.


Ennen ja jälkeen. Tässä kuvassa väri taittaa hieman kellertävämpään kuin todellisuudessa on. Väri on aidoimmillaan tuossa postauksen ensimmäisessä kollaasissa – konjakinruskea.


Antiikki & Restaurointi Laurila
Vanha Hämeenlinnantie 5, Porvoo

 

6 kommenttia

 1. Kertakaikkisen upea sohva! Ja vielä upeampi kunnostettuna!

  VastaaPoista
 2. kaunis on ja hyvin olet värissä onnistunut. miten teit istuinosan reiät? oliko levy puristettuna toisten väliin vai kenties joku muu tekniikka? tahtoo niin kovin herkästi tuo vaneri repeillä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Väriä sai vähän aikaa hakea :) Vanerin alle oli kiinnitettynä toinen vaneri. Toki pieniä repeämiä tulee väkisinkin näin ison homman kanssa – onneksi vain pohjaan. Taustavaneri kuitenkin estää isoimmat repeämät ja pienemmät jäävät sinne alle piiloon. Jokainen aukko on vielä hiottu porauksen jälkeen. Kyseessä on alkuperäistä vastaava 4mm:n vaneri.

   Poista
 3. Kaunis ja ammattilaisen käsissä se sai uuden elämän!

  VastaaPoista

© Local Artisan. Design by Fearne.