13. lokakuuta 2013

Kirkkotori 7


Kirkkotori 7:n kaksi kerroksinen talo on rakennettu 1700-luvun lopulla. Talo sijaitsee aivan Vanhan Porvoon sydämessä, tuomiokirkon vieressä. Lähellä on paljon ravintoloista kahviloihin ja ennen kaikkea tunnelmaa. Tämä asunto on varmasti myös yksi alkuperäiskuntoisimmista kodeista Vanhassa Porvoossa. Asunnossa on aikoinaan ollut kahvila, josta on muistona sisäänkäynti kadunpuolelle. Tätä voisi siis vieläkin helposti käyttää liiketilana.

Me muutimme täältä Villa Oliviaan syksyllä 2012. Siitä lähtien asunto on ollut myynissä. Välillä ollaan mietitty kohteen vuokraamista, koska kyselyjä on tullut paljon. Kahden vanhan talon ylläpitäminen tällä hetkellä on meille kuitekin liikaa. Suuri toive olisi löytää ostaja, joka arvostaisi ja rakastaisi tätä kotinaan kuten me. Ymmärtäisi vinot lattiat, vanhat materiaalit ja mitä vanha talo vaatii.


Makuuhuoneita on kaksi. Neliöitähän asunnossa on noin 130, huoneita kolme, kaksi wc:tä, suihku, keittiö sekä eteinen komeroineen. Asunnosta on menneisyydessä purettu kaksi uunia, mutta paikat näiden palauttamista varten ovat tallella. Yksi pönttöuuni löytyy pienemmästä makuuhuoneesta.


Olohuoneena käyttämämme tila on joskus ollut kahtena huoneena. Tänne on siis mahdollista palautta väliseinä, jos tarvitsee enemmän pienempiä huoneita. Helmenä tässä tilassa on pieni ikkuna, josta näkyy vain viereisen talon seinä. Vähän hassua (viereinen talo on ilmeisesti tullut tähän myöhemmin), mutta valo taittuu tästä upeasti sisään. Tämä ikkuna on kuin taulu!

 
Keittiössä on kaksi ikkunaa. Toisesta avatuu näkymä naapurin sisäpihalle, toisesta omalle. Vanha uuni on edelleen tallessa, keskellä keittiötä. Keittiö on muilta osiltaa uusittu 2005 (astianpesukone, kaasuliesi yms.)

Keittiön lattiassa on myös luukku, josta pääsee kellariin. Kellarista löytyvät upeat holvit 1500-luvulta. Tämä on täysin laittamatonta tilaa. Tänne saa varmasti vaikka upean viinikellarin!


Asunto on restauroitu 2005 edellisen asukkaan toimesta. Olohuoneessa on pinkopahvi, jonka alta löytyy 1700-luvun lopulla tehty roiskemaalaus koristemaalauksineen. Jos pidemmäksi aikaa oltaisiin Kirkkotorille jääty asumaan, nämä olisi varmasti otettu esiin! 

Suurin osa lattioista on alkuperäistä lankkua. Maalipinta lattioissa on kulunutta, mutta helposti maalattavissa ennen käyttöönottoa. Meitä tämä ei suuremmin härinnyt.


Asuntoomme on kolme sisäänkäyntiä. Yksi on kadulta, jota on käytetty aikoinaan kahvilan sisäänkäyntinä. Meidän käyttämä pääsisäänkäynti löytyy rauhalliselta sisäpihalta. Kolmas ovi on myös sisäpihalta. Siitä pääsee kylpyhuoneen eteiseen. Meillä tätä ei oikeastaan käytetty. Jälkeen päin ajatellen tästä olisi ollut helppo tuoda kurainen koira suoraan suihkuun.


Piispan talon kulmalta lähteen ylöspäin pieni kuja. Tätä pitkin pääsee talon takana olevaan pieneen puistoon. Myös Kirkkotori 7:n pihalta pääseet portaita ylös ja portista suoraan tänne. Puisto on todella rauhallinen. Vähän kuin takapiha Vanhan Porvoon taloille. Täältä avautuu kaunis näkymä Vanhan Porvoon ylle.


Kirkkotori 7:n kadunpuoleisista ikkunoista avatuu näkymä suoraan tuomiokirkolle. Eniten olen tästä asunnosta ikävöinyt juuri tunnelmaa. Talven tullessa Vanha Porvoo hiljenee, turistit katoavat kaduilta ja vain muutama auto ajelee kaduilla ohi. Valaistun kirkon tunnelma täyttää koko asunnon.

Iski kauhea ikävä Kirkkotorille tätä kirjoittaessa. Toivottavati tämä asunto muuttuu pian kodiksi jollekin, joka osaa sitä arvostaa. Asunnosta ja näytöistä voi kysyä lisää suoraan meiltä tai laittaa viestiä välittäjälle.

2 kommenttia

  1. Ihana, sympaattinen koti. Historialliset, vanhat pinnat ovat upeita. Niissä on sitä tunnelmaa, jota uuteen ei rahallakaan saa. Toivottaavsti löydätte kotiin uudet asukkaat, jotka osaavat antaa arvoa talon upealle historialle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnelmaa tekee myös matala huonekorkeus. Tästä ja rouheista pinnoista huolimatta asunto on yllättävän valoisa. Uskon, että tälle löytyy varmasti se yksi oikea ostaja. Joku jolle se on tarkoitettu :)

      Poista

© Local Artisan. Design by Fearne.