1. lokakuuta 2013

Ajatuksia omasta sisustuksesta


Avotakka / syyskuu 2013 (kuvat ja teksti: Mindre.fi)

On ollut jutun kuvien pohjalta todella mukava huomata, että suunniteltu väripalettimme on onnistunut ja toimii. Valkoisuus vanhassa kodissa mietityttää varmasti monia. Täältä on kuitenkin alunperin löytynyt todella voimakkaita värejä muun muassa kukkatapettien muodossa. Voimakkaan kontrastin värimaailmassa olemme säilyttäneet, mutta emme niin perinteisillä värivalinnoilla. Valkoisuudella on ollut tarkoitus antaa näkyvyyttä ja voimaa vanhoille kalusteille. Valkoinen myös raikastaa raskaita esille jätettyjä hirsipintoja, tummia tartan-tapetteja ja mustia kivipintoja.

Sisäinen ammattilainen tuomitsee toisinaan omiakin valintoja. Joskus joku on vitsillä kysynyt miten tartan-tapetti kuuluu 1800-luvun suomalaiseen taloon? Välillä jään miettimään pitäisikö täällä olla kaikki sittenkin hieman toisin? Pitäisikö vanhan talon omistajan kuunnella vähemmän omia mieltymyksiään ja enemmän talon historiaa?

Villa Olivia on ollut meidän tänne tullessa ollut todella huonossa kunnossa. Täällä ei siis, mitä sisustukseen tulee, ole voitu pelastaa mitään. Omaa sisustustyyliä on siis tavallaan ollut helppo toteuttaa, koska tila on ollut täysin tyhjä. Minkään piilottamista tai poistamista oman ratkaisun alta ei ole tarvinnut edes miettiä. Sisustustyylini on mennyt vuosien varrella voimakkaasti perinteisen englantilaisen sisustustyylin suuntaan ja samalla kuitenkin itselleni mieluisa värimaailmani on skandinaavisen pelkistetty. Myös tavara määrä ympärillä on vähentynyt. Alunperin, vuosia ennen Villa Oliviaa, olen halunnut helmenharmaan kustavilaishenkisen kodin. Tästä ei kovin montaa merkkiä Villa Oliviasta löydy.

Olen pitänyt ja pidän edelleen punaisena lankana vanhan talon kunnioittamista. Modernimmat värivalintamme ovat perinnemaaleja ja niitäkin on pääasiassa käytetty uusilla pinnoilla. Rakenteisiin tai huonejakoon ei ole tehty muutoksia. Kylpyhuone on isoin välttämätön muutos. Se on toteutettu huoneeseen mikä oli pahimmassa kunnossa. Sisäkattoa ei tässä huoneessa enää ollut, eikä lattiaa. Saunan kohdalla ollut uuni oli myöskin tiensä päässä. Uunin luukku siirrettiin nykyiseen olohuoneeseen, jonka uunissa ei luukkua ollut.

Villa Oliviassa on siis myös uutta. Uusi on kuitenkin pyritty tekemään niin, ettei vanha siitä kärsi. Kaikki lisätty on poistettavissa. Ja mikä tärkeintä; uuden tieltä ei ole purettu hyvää ja toimivaa vanhaa ratkaisua. Pitää myös muistaa, että lähes kahdensadan vuoden aikana täällä on ennen meitäkin tapahtunut ja muuttunut paljon. Tartanit, täytetyt linnut ja värimaailma ovat siis makuasioita, mutta helposti poistettavissa. Villa Olivia on kuitenkin loppujen lopuksi koti, ei museo.

12 kommenttia

 1. Huokailin ihastuksesta, kun luin Avotakasta tuota juttua. Mielestäni olette remontoineet talon oikein hyvällä maulla ja siellä näkyy talon ikä sopivasti. Me asustetaan rintamamiestaloa ja harmiksi meidänkin talo oli ostohetkellä niin nuhjuinen, että pintoja ei voitu säästää jokusia poikkeuksia lukuunottamatta. Museossa en minäkään halua asua, mutta en todellakaan tykkää myöskään siitä, että vanha talo puretaan runkoon asti ja kaikki tehdään uudestaan siihen päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! :) Kirkkotorin asuntoa myydessä on tullut vastaan paljon ihmisiä, joiden mielestä vanha talo pitäisi laittaa lattiasta kattoon uusiksi. Erään välittäjän mukaan asuntoa ei voinut ilmoittaa hyvä kuntoisena, koska lattiat (lankut 1700-luvun lopulta) ovat vanhat ja talo ei vastaa muutenkaan tämän päivän rakennusvaatimuksia. Valitettavan monelle vanha talo on vain kuori. Sisällä kaikki pitää olla vaihdettuna uudeksi. Todellisuus ja elämä vanhassa talossa vaatii asennoitumista, mutta ei se niin karua tai vaikeaa ole kuin moni luulee. Ja jokainen talo opettaa asujaansa, kun vain kiinnostusta oppimiseen löytyy :)

   Poista
 2. Minusta vanhaa taloa ei voi sisustaa "väärin". Kun talo on ollut olemassa vuosisatoja, se on elänyt monenlaiset tyylivirtaukset ja muodit. Eri sukupolvien valinnat voivat näkyä tai olla näkymättä. Rakenteen korjaukset ovat tietysti eri juttu, niissä talon kuunteleminen on tärkeää. Minusta teillä on todella kaunis sisustus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Todella mukavaa kuulla ihmisten ajatuksia tästä aiheesta :)

   Poista
 3. Sun blogias on aina niin mukava lukea. Kaikki on niin nättiä ja hyvällä maulla tehtyä! t. Maija / http://variplantti.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 4. Mun mielestä te hoitatte upeasti taloanne. Olisi aika ankeaa, jos Suomessa ei vanhoihin taloihin saisi laittaa muuta kuin Tapettitalon kukkakuoseja. Itse tyylisuuntauksia miettiessä aina muistutan itseäni siitä, että aina ennenkin sisustus on koostunut vanhasta ja uudesta, kotimaisista ja ulkomaalaisista vaikutteista ja tyylit ovat ilmentyneet viitteellisinä ja kerroksellisina. Tutkin juuri Tapettitietokantaa ja siellä oli maininta, että erääseenkin pappilaan oli 1800-luvulla tilattu oikein ranskalaisia tapetteja. Eli eiköhän nykyäänkin voi hyvillä mielin tilailla tapetteja mistä maasta sitten haluaakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan oikein! Kaikkihan tänne on rantautunut muualta ja muovautunut vielä meillä omaksi tyyliksi. Jos meillä olisi kaikki laitettu niinkuin ennen, oli tällä hetkellä makuuhuoneessa leivintupa ;) Hienoa, että tämä herättää ajatuksia :)

   Poista
 5. Sen kyllä näkee että asutte vanhassa talossa. Kodin ei tarvitse olla museo! Se on eri asia jos vanha puretaan kokonaan hirsirungolle ja laitetaan kaikki uutta, silloin pitää rakentaa mielummin uusi talo. Meidänkään talo ei oo lähellekkään sitä mitä se on ollut sata vuotta sitten. Käytämme myös perinteisiä rakennusmateriaaleja esim. Pellavaöljymaalia, pellavarivettä ym.ym.! Ainaskin talo hengittää ja voi hyvin. Teillä on kaunis talo josta olette pitäneet hyvää huolta, olkaa ylpeitä itsestänne!!

  VastaaPoista
 6. Teidän koti on niiiin ihana! Keittiö on mun ehdoton suosikki. En lopeta ihailemasta :)

  VastaaPoista

© Local Artisan. Design by Fearne.