24. tammikuuta 2013

Alkuperäiset tapetit
Villa Olivian restaurointi aloitettiin syksyllä 2011. En itse ollut ennen tätä hetkeä käynnyt kovinkaan montaa kertaa talossa. Itseasiassa suhde isäntään alkoi samana syksynä. En siis osannut aluksi edes ajatella vuotta myöhemmin asuvani täällä. Siksi en ole ollut ihan alusta asti vaikuttamassa täällä tapahtuviin asioihin ja varjelemassa vanhaa. Ehdin kuitenkin estää miehen suunnitteleman välikaton puhkaisun..

Täällä on ollut monta remppamiestä ja muita alan osaajia. Kuitenkin monta asiaa olisi pitänyt tehdä toisin ja kysyä meiltä ensin. Pakko sanoa, että lähes kaikista palkkaamistamme ihmisistä on jäänyt p*ska maku suuhun. Ensimmäisen porukan jäljiltä ehdin pelastamaan vain palat seinillä olleista pinkopahveista ja tapeteista. Tuskin nämä olisivat tänne jääneet esille, mutta olisi ollut mukava säästää ne uusien pintojen alle. Jonkin verran löysin myös vanhojen sanolehtien palasia ja himmeitä lyijykynäkirjoituksia seinäpinnoilta.


Monelle täällä työskennelleelle ammattinsa osaava nainen työmaalla on myös ollut todella iso ongelma. Tähän olen saanut aikaisemminkin törmätä eli ei tullut yllätyksenä. Onneksi piristäviä poikkeuksiakin löytyy.

Vanhan talon restaurointia vasta suunnitteleville muutama vinkki.. Jos vain taitoa löytyy kannattaa tehdä mahdollisimman paljon itse. Jos taitoa ei löydy, anna ammattilaisen tehdä vaikka vähän tuntuisi lompakossa.

Jos ja kun joku muu tulee tekemään ole mahdollisuuksien mukaan paikalla samaan aikaan. Suosittelijat ovat aina hyvä juttu, mutta parhaan kaverin autotallin rakentanut monitoimimies ei välttämättä ole paras henkilö perinnerakentamisen kanssa. Ole aikataulun kanssa realistinen. Välillä varmasti tulee se tunne ettei mikään onnistu. Pysähdy välillä miettimään miten paljon olet jo saanut aikaiseksi.

Suosittelen myös lämpimästi tekemään kaiken kunnolla alusta asti vaikka vähän vaatisi enemmän. Ne väliaikaiset ratkaisut yleensä jäävät pysyviksi..


4 kommenttia

 1. Hyviä ohjeita! Teillä on kyllä upea talo ja sisustuksessa tosi hyvännäköistä ei-niin-suomalaista tyyliä, tulee mieleen vanha englantilainen maaseutukartano :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo kommentti "englantilaisesta maaseutukartanosta" lämmitti mieltä kovasti, kun juuri sellaiseen suuntaan ollaan tietoisesti pyritty :)

   Poista
 2. Voin kuvitella, että se on juuri noin, remppamiehiä ei kiinnosta, kun ei olla tekemässä itselle.

  Meillä on tarkoitus tehdä kaikki itse. Sittenpähän tietää, mistä talo on tehty. Tsemppiä sinne ja kauniita alkuperäistapetteja olet löytänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Tuntuu, että palkattu ihminen näkee homman vain työmaana. Kyseessä on kuitenkin samalla myös toisten koti. Tämä tuntuu monelta unohtuneen. Ihanaa, että saatte tehdä itse :)

   Poista

© Local Artisan. Design by Fearne.