20. elokuuta 2012

Villa Olivia


Villa Olivia on yksi neljästä Domargårdin asuinrakennuksista. Talo on rakennettu vuonna 1850 ja säilynyt lähes muuttumattomana surullista rapistumista mukaan lukematta. Talossa on hieman alle 400m2, ullakko mukaan lukien. Alakerrassa on iso eteinen, kaksi makuuhuonetta, keittiö, ruokasali, olohuone, wc sekä suihku/saunatilat. Alunperin rakennus on ollut palvelusväen käytössä. Olen saannut kuulla, että talossamme on asunut muunmuassa puutarhuri sekä hevosvaunujenkuljettaja. Tämän jälkeen varmasti lukemattomia muitakin henkilöitä. 

Villa Olivia kesä 2012.
Villa Oliviassa on puolitoista kerrosta eli ullakko on matalampi eikä ole alunperin ollut asuinkäytössä. Meillä on tarkoitus remontoida yläkertakin ajan kanssa asuinkuntoon. Alustavana ideana on tehdä ullakolle kirjasto, työhuoneet sekä toinen kylpyhuone kylpyammeella, joka ei alakertaan mahtunut. Remontti yläkertaan tehdään tarkoituksella vasta myöhemmin, jotta tiedämme alakerrassa asuttuamme mitä todella yläkertaan tarvitsemme.

Kuten vanhemmista kuvista huomaa, on julkisivu muuttunut jonkin verran. Lähinnä muutoksia on tullut väreihin ja verannan rakenteisiin. Alkuperäinen tiilikatto on korvattu aaltopeltikatolla. Katto jouduttiin vaihtamaan vanhan lehmuksen kaaduttua sen päälle. Hyvä, että korjattiin, mutta materiaalivalinta oli huono. Aaltopelti on kaikkea muuta kuin 1800-luvun talon katolle sopiva. Tarkoituksemme on vaihtaa kattopinnoite konesaumattuun peltiin. Uusia tiiliä kattorakenteet tuskin enää kestäisivät. 

Tavoitteena on harkitulla restauroinnilla palauttaa Villa Olivia tulevien vuosien aikana alkuperäiseen asuunsa. Myös Domargårdin puistomainen ympäristö kasvihuoneineen on tarkoitus saada uudelleen esille.

Villa Olivia vasemmalla. Kuva on 1900-luvun alusta.

Domargård ja Villa Olivia 1900-luvun alussa.

Lähetä kommentti

© Local Artisan. Design by Fearne.