21. syyskuuta 2019

Puulelut ja lelujen restaurointi turvallisesti


Astuin elämäni ensimmäisen kerran lastentarvikeliikkeeseen Helsingin Kampissa ennen kuvassa näkyvän siskonpoikani syntymää. Halusin ostaa valmiiksi lahjan, joka olisi turvallinen, kestävä ja hyödyllinen. Jo ensimmäinen liike pursusi ekologisia ja kotimaisia tuotteita kaiken muu ohessa. Näin tuotteita, joita en koskaan ennen ollut nähnyt ja tämä reissu olikin erittäin mielenkiintoinen lapsettomalle ihmiselle. Lapselle on selvästi tarjolla kaikki mahdollinen – enemmän tai vähemmän ekologisena.

Tästä reissusta käteen jäi etsimäni lahja sekä ajatus siitä, miten paljon yksi pieni ihminen tarvitsee ennen kuin edes ymmärtää tarvitsevansa. Vaikka tuotevalikoimassa on paljon ekologisia ja eettisiä tuotteita, jäin myös miettimään kuinka moni näistä on vain ihana turhake. Ekologisuus on kuitenkin valtavan myyvä sana ja vauva on aivan uskomattoman tehokas tapa saada ihminen kuluttamaan ja haluamaan uutta. Huomaan myös itse taistelevani jokaisen suloisen vaatekappaleen ja lelun kohdalla sen tarpeellisuudesta.

Olenkin pyrkinyt ilahduttamaan ja kehittämään tätä pikkumiestä vanhoilla leluilla, tekemisellä sekä vaikka viemällä tuliaisena uuden erilaisen hedelmän ihmeteltäväksi.


Kuinka kunnostaa vanhoja leluja turvallisesti?

Uudempia käytettyjä leluja voi usein puhdistaa helposti vaikka keittämällä. Vanhojen lelujen kanssa kannattaa käyttää hieman harkintaa, koska näissä monen kohdalla ei varmasti päde samanlainen turvallisuus kuin uuden kanssa. Tarkoitan tässä nyt oikeasti vanhempia leluja, jotka on käsin tehty kuten kuvassa näkyvä tamburiini, joka sisältää metalliosia sekä nauloja. Nämä kannattaa antaa vasta vanhemmalla iällä tai pitää koristeena.

Puuleluja myydään edelleen eli vanha puulelu kunnostettuna on erittäin hyvä myös nykylapselle. Puuleluja kunnostaessa kannattaa kuitenkin pitää mielessä muutama asia niin lopputuloksena on turvallinen ja kestävä lelu.

Kaikki lastenlelujen- sekä huonekalujen kanssa käytettävät aineet on hyvä valita sillä ajatuksella, että lapsi saattaa laittaa tavaran suuhun. Käytin itse näiden lelujen restauroinnissa huonekaluvahaa, joka ainesosien puolesta myös leluihin.

Tarkista aina voimalla, että lelujen osat ovat varmasti kunnolla kiinni ja liimaa ne uudelleen jo tarvetta.Tämän pienen miehen suosikiksi ovat nousseet puiset palapelit, jotka kuulemma puretaan ja kootaan päivittäin. Joku saattaa kokea mustan värin tylsäksi lapselle, mutta lapsi reagoi värien lisäksi myös voimakkaisiin kontrasteihin.

Puinen palapeli on kotimainen ja oli selvästi ollut kovassa käytössä edellisellä omistajallaan. Pinnassa ei ollut muuta pintakäsittely kuin petsi paloissa. Näin palapelin lauta on päässyt nopeasti tummumaan ja likaantumaan. Lauta on hiottu uudelleen ja palat on käsitelty mustalla vahalla.

Vedettävä leluauto sai saman käsittelyn. Vanhat osat käsiteltiin kevyesti messinginsävyisellä maalilla. Vanhan muovinarun tilalle on nyt luonnomateriaalia oleva naru, jonka voi huoletta laittaa suuhun.Kysymys kuuluukin; ostatko sinä lapselle käytettyjä leluja tai huomioitko lelun materiaalin sen tulevaisuutta ajatellen ostaessasi uutta lelua?

On mielestäni tärkeää, että ensimmäinen lapsi saa myös jotain toiselta perittyä eli käytetyn lelun, vaatteita tai huonekalun. Olisi myös aika muuttaa asennetta sisarukselta perityn tavaran suhteen. Uutuuden ja materiaalin viehätys on kuitenkin yhteiskunnalta ja meiltä aikuisilta opittua.

5 kommenttia

 1. This website is one thing that is
  needed on the internet, someone with a bit of originality! 토토

  VastaaPoista
 2. Excellent blog here! Also your web site loads up very fast!
  What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my website loaded up as quickly as yours lol 경마사이트

  VastaaPoista
 3. After looking at a handful of the articles on your blog, I truly like your technique of writing a blog. 토 토

  VastaaPoista

© Local Artisan. Design by Fearne.