30. heinäkuuta 2018

Olohuoneen mattoTavaraa ja etenkin turhia ostoksia välttelevänä ihmisenä olen viettänyt jo vuoden ilman mattoa. Eteisessä on valtava kuramatto, mutta siihen mattojen lista sitten loppuukin. Porvoon Vepsäläisellä on ollut loppuunmyynti (tai muuttomyynti) jo pidemmän aikaa josta käytin kotona sovituksessa varmaan kymmenisen mattoa. Villamatto tuntuu olevan se juttu monelle, mutta itse koin laadukkaankin villamaton jotenkin ahdistavaksi pienessä asunnossa. Villamatto ei ainakaan oman paljaan jalan alle tunnu mukavalta ja koko asunnon täyttää nopeasti villan tuoksu pienen villaroskan saattelemana. Villamatto voisi olla vaihtoehto ainostaan käytettynä jolloin joku muu on jo kärsinyt sen uutuuden. Näin ainakin allergisena astmaatikkona.Useamman kilometrin mattojen kanssa ajeltuani luovuin jo toivosta ja päätin jatkaa elämääni ilman mattoa. Kuten arvata saattaa matto löytyi heti tämän päätöksen jälkeen. Poikkesin Porvoolaisessa Bohemiassa, joka pääasiassa myy laadukkaita käytettyjä vaatteita – ei siis todellakaan mattoja kannata tänne lähteä ensisijaisesti hakemaan. Siellä se kuitenkin odotti ja aivan täydellisillä mitoilla.

Ymmärrän hyvin vanhan tavaran myymisen periaatteet, mutta päätin kokeilla kepillä jäätä. Kysyin myyjältä olisiko mitenkään mahdollista käyttää mattoa kotona sovitettavana. En halua tehdä turhia ostoksia edes käytetyn ja edullisen tavaran kohdalla – turha tavara on aina turha tavara. Vaikka aina voi myydä eteenpäin on sekin oma projektinsa. Suureksi ilokseni myyjä totesi, ettei liikkeen periaatteisiin kuulu, että asiakkaat ostavat turhaa tavaraa vaan ajatuksena on saada toisen turhalle tavaralle se oikea koti. Matto lähti siis kokeiluun ja jäi sille tielleen – sinne oikeaan kotiin. Kiitos vielä Bohemialle joustavuudesta!

Matolla oli hintaa viisikymmentä euroa. Ei aavistustakaan, mikä sen alkuperäinen hinta on ollut. Ei kuitenkaan ihan huonolaatuisimmalta vaihtoehdolta vaikuta. Tähän kotiin se on kuitenkin täydellinen ja kauan kaivattu. Olohuoneen kokonaisuus on muuten maksanut vain muutaman satasen – jos tauluja ja kuvassa näkyvää läppäriä ei lasketa mukaan. Lähes kaikki on tähän päätynyt muualta kuin suoraan kaupan hyllyltä. Kaiken kulutushysterian keskellä tämä tekee aika onnelliseksi.


Matosta ei löydy mitään materiaalilappua tai logoa. Vaikuttaisi olevan kuitenkin 100% puuvillaa. Jämäkkä matto kestää Vilgotin puuhastelut ja on tosi helppo pitää puhtaana. Maton musta kanttaus yhdistyy täydellisesti lintutaulujen mustiin kehyksiin. Ihana löytö kaikin puolin – taloudellisesti, ekologisesti ja esteettisesti.

3 kommenttia

 1. Onpa tosi kiva löytö! Ja mun pitää tunnustaa, etten edes tiedä missä tuollainen Bohemia on...:-D Pitänee ottaa siis selvää!

  VastaaPoista
 2. Hyvän näköinen matto ja ainakin kuvissa näyttää hyväkuntoiseltakin.

  VastaaPoista
 3. Upea löytö!
  Ja on ihana lukea näitä postauksiasi, kun näkee, että kodissasi kaikki on mietittyä, mieleistä ja kaunista.

  VastaaPoista

© Local Artisan. Design by Fearne.