27. maaliskuuta 2018

Artek 403 tuolin restaurointi


Verstaalle on viime aikoina tullut ihana määrä kotimaisia designaarteita, joita olen saanut pelastaa asiakkaille. Moni näistä on peritty huonekalu tai löytö, joka halutaan saada käyttöön. Tämä Artekin tuoli saapui verstaalle jo viime vuoden puolella. Ennen verstaalle tuloa tuoli oli viettänyt vuosia ulkona asiakkaan työpaikan tupakkapaikalla. Tuoli on siis todellakin saanut kestää kovia.

Hurjemmista olosuhteista johtuen tuolin lakkapinnan kuntoa ei paikoittain erottanut lian alta. Jalat olivat kuluneet puhki jo aikoja sitten ja ilman pintakäsittelyn suojaa imeneet itseensä kosteutta sekä likaa. Puu on näissä kohdissa tummunut läpi.Isomman osuman ottanut käsinoja sai puupaikan samasta puulajista eli koivusta. Paikkaus istuu kauniisti paikalleen jo on – ainakin omasta mielestäni – kaunis yksityiskohta, joka kertoo elämästä ja samalla laadukkaan huonekalun korjattavuudesta. Tässä yhdistyy myös ihanasti kotimainen design ja käsityö.


Vanerinen istuinosa liimattiin ehjäksi kohdista, joista kosteus oli päässyt rikkomaan rakennetta. Taivutettu vaneri siis käytännössä halkeili pinnasta kauttaaltaan ja reunat repsottivat auki. Tämän jälkeen pinta on kitattu ja pohjamaalattu Tikkurilan Otexilla. Varsinaisena pintamaalina on luottotuotteeni eli Tikkurilan Empire, joka on sävytetty alkuperäisen valkoisen mukaan. Puhdas ja pehmeä valkoinen on kaunis kontrasti vanhoille puuosille. Puuosat on puhdistettu liasta sekä vanhasta lakasta ja lakattu uudelleen värittömällä lakalla.Yleisilmeeltään tuolista tuli todella siisti vaikka elämänjälkiä on puuosissa poikkeuksellisen paljon. Jos nämä olisi hionut kokonaan pois, ei jäljelle olisi jäänyt mitään. Kuvissa jalkojen tummuneet päät tulevat voimakkaammin vielä esille kuin todellisuudessa. Nämä yksityiskohdat elämästä herättävät kuitenkin kysymyksiä ja vastauksia, jotka saavat tuolin tarinan pysymään hengissä.

TallennaTallenna
TallennaTallenna

10 kommenttia

 1. Upeaa jälkeä! Moni muu olisi varmaan heittänyt tuolin jo kaatopaikalle, mutta mahtavaa että se pääsi sen sijaan sinun käsittelyysi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maru! On niin ihana saada esille näitä esimerkkejä, jotka saattavat pelastaa muita huonekaluja esimerkillään. Varmasti moni tekee tämän näköisestä polttopuita.

   Poista
 2. Hienosti saatu tuohon tummuneeseen puuhun luonnollinen sävy takaisin. Itse löysin kirpparilta kaksi uudempaa kohtuukuntoista 403-tuolia, joissa oli ruma, jälkeenpäin tehty verhoilu. Alta paljastui mustaksi maalattu vaneri, joka vaati vain pientä tasoitusta ja uuden värin.

  VastaaPoista
 3. Mitä lakkaa käytit? onko suosituksia hiekkapaperin karheudesta? :)

  VastaaPoista

© Local Artisan. Design by Fearne.