3. lokakuuta 2017

Pellavainen keittiö – vinkit keittiön maalaukseen


Kaupallinen yhteistyö – Tikkurila

Joudun työssäni miettimään paljon värejä. Suurimman osan maaleista sekoitan itse kokeilemalla ja sekoittamalla pigmenteistä. Värien miettiminen on siis päivittäistä arkea. Välillä sen oikean sävyn löytäminen ei kuitenkaan käy ihan hetkessä. Vanhempien keittiön maalausta alettiin suunnittelemaan jo alkuvuodesta, mutta värin valinta on aiheuttanut paljon päänvaivaa. 

Vanhemmilla oli toiveena vaalea keittiö. Totesin heti alkuun, että kovat valkoiset pinnat olisivat vaatineet muidenkin pintojen uusimisen. Raikkaat vaaleanharmaat värimallit saivat myös muut pinnat näyttämään likaisilta ja kuluneilta. Tarvittiin siis sävy, joka tasapainossa kokonaisuuden kanssa – pehmeä, mutta ei tunkkainen. Sävyksi valikoitui Tikkurilan Laama V466, joka on lämmin ruskeanharmaa. Kartassa sävy vaikuttaa melkein tunkkaiselta, mutta oikeassa ympäristössä toimii täydellisesti. Tämä oli varmasti yksi vaikeimpia, mutta samalla onnistuineimpia värivalintojani.

Kaappeihin valittiin uusiksi vetimiksi Hokolan posliininupit, jotka ovat hieman alkuperäisiä puunuppeja pienemmät ja toistavat kauniisti välitilan sävyjä. Ajaton posliinivedin on helppo pitää puhtaana ja kestää käyttöä. Nuppivedin oli myös helppo kiinnittää vanhan nupin tilalle. Tässä lähtötilanne keittiön kanssa. Uusi maalipinta ja sille valitsemani sävy sai jopa vanhan välitilan piristymään. Onnistuneella sävyvalinnalla voi siis saada ihmeitä aikaan!

Maalasin ensimmäistä kertaa Tikkurilan vesiohenteisella Otex Akvalla sekä Helmi 30 -kalustemaalilla. Olen enemmän liuotin ohenteisten maalien ystävä, mutta nämä maalit yllättivät erittäin positiivisesti. Maalausjälki oli erittäin tasaista ja siistiä vaikka maali kuivuu hetkessä. Isona plussana tietenkin myös työvälineiden puhdistamisen helppous.

Kaappien ovet on irroitettu ennen maalausta. Ovet on pesty maalarin pesulla ja hiottu läpi 120-karkealla hiomapaperilla. Tämän jälkeen alle on laitettu Otex Akva ja päälle kaksi kerrosta varsinaista maalia. Sisäpuolella ovea on vain yksi kerros varsinaista maalia. Myös pohjamaali on sävytetty, jolloin peittävyys saavutetaan paljon vähemmällä maalaamisella.

Tarkemmat ohjeet keittiön maalaukseen löydät tästä.
Muista nämä vanhaa keittiötä maalatessa


Muuta kohtuudella. Älä lähde tekemään keittiöstä jotain, mitä se ei ole. Raikasta ja piristä olemassa olevaa tyyliä.

Ei liian kovia sävyjä. Kovat valkoiset tai räikeät sävyt tekevät liian ison kontrastin vanhoihin pintoihin. Muista siis myös miettiä ympärille jääviä pintoja sävyä valitessasi.

Vaihda vetimet. Vetimiä vaihtamalla voi vaikuttaa keittiön ilmeeseen paljon pienellä vaivalla.

Pohjatyö. Keittiö on kovalla kulutuksella ja pintoja putsataan paljon. Muista siis tehdä huolella maalin alle jäävä pohjatyö. Näin iso työ kestää siistinä käytössä.


Kuvissa näkyvät tuotteet kuvauslainassa – Finform
Posliininupit on saatu – Helakauppa Hokola

13 kommenttia

 1. Keittiöstä tuli kaunis! Valitsit oikein hyvän sävyn ja jos kaappien tyyliä katselen, niin sopii oikein hyvin tuon ajan kotiin, kaunis! Mutta pliis, lisää kuvia uudesta kodistasi myös:))) Nuo entisöinti- postaukset ovat olleet mukavia, niistä oppii jos jonkinmoista omiin pähkäilyihin, kiitos niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Villis! Oma koti on nyt jäänyt vähän vähemmälle huomiolle. Kotiin on kuitenkin viimein kannettu sohva ja vähän muutakin. Pian siis varmasti tulossa sisustusjuttuja kotoa :)

   Poista
 2. Tosi kaunis ja aivan uuden näköinen keittiö. Oikein onnistunut valinta.

  VastaaPoista
 3. Tosi kaunis ja aivan uuden näköinen keittiö. Oikein onnistunut valinta.

  VastaaPoista
 4. Hieno freesaus! Värillä on väliä... :)

  VastaaPoista
 5. Sävyn valinta on napakymppi, sulla vaan on hyvä ja tarkka värisilmä!

  VastaaPoista
 6. Tosi kaunis lopputulos! Kokonaisuus on nyt huomattavasti raikkaampi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maru! Keittiö piristyi tällä värillä ihan mielettömästi :)

   Poista
 7. On pitänyt jo aiemmin kommentoida; itselläni on melkolailla samanlaiset kaapinovet ja olin miettinyt pitkään niihin uutta väriä. Ehdinkin jo kokeilla yhtä väriä mutta se ei mielestäni ollut hyvä. Sitten löysin tämän sinun blogin ja tämä oli niin hyvännäköinen, että päätini valita saman värin. Olin jo aiemmin ostanut melkolailla samanlaiset vetimet Ikeasta. Kiitos hyvästä vinkistä! Olen todella tyytyväinen väriin.

  VastaaPoista
 8. Näyttää kyllä hienolta. Maalaatko ruiskulla vai siveltimellä?

  VastaaPoista

© Local Artisan. Design by Fearne.