19. tammikuuta 2017

Lakattujen pintojen kunnostus osa 1 – Vauriokartoitus


Aina ennen restaurointityön aloitusta tehdään kunnostettavalle kohteelle vauriokartoitus. Verstaalla tämä tarkoittaa myös asiakkaalle kustannuksen tarkentamista, mutta tämä on hyvä tehdä myös omien töiden kohdalla. Vauriokartoituksen avulla saat selkeä suunnan ja löydät viat, joita voi olla vaikea korjata myöhemmin jos ne jäävät alussa huomaamatta. On turhauttavaa ja aikaa vievää huomata liimausta tarvitseva liitos, kun olet laittanut jo ensimmäisen kerroksen maalia pintaan.



Asiakastöiden kohdalla kuvaan aina kaikki vauriot. Tämä selventää asiakkaalle, mistä työtunnit koostuvat. On myös helpompi selittää työvaiheita ja kertoa eri vaihtoehdoista kuvien kanssa. Omien töiden kanssa kuvat lähtöpisteestä muistuttavat, mistä lähdettiin liikkeelle. Kuvat ovat myös korvaamattomia töiden kanssa, jotka joutuu purkamaan osiin. Pidemmän projektin kanssa voi helposti unohtua, mihin mikäkin koriste ja osa kuuluu.

Vauriokartoitus ja sen tekeminen


Käy kunnostettava kohde tarkkaan läpi. Liikuttele liitoksia ja kokeile rohkeasti, mikä vaatii liiamausta.

Kuvaa vauriot ja kirjaa ne ylös.

Irronneet osat kannattaa numeroita. Työn edetessä unohtuu helposti, mikä kuului mihinkin. Tee merkinnät esimerkiksi liitokseen lyijykynällä.



Vauriokartoitusta tehdessä tutki esinettä reippaasti – heiluttele liitoksia ja muista kurkata myös esineen alle. Usein asiakkaan "ihan tukeva tuoli" paljastuu verstaalla joksikin muuksi. Tämä johtuu siitä, että moni ei osaa tai uskalla kokeilla liitosten kestävyyttä. Toki kannattaa olla varovainen ja kokeilla kestävyyttä kohtuudella, mutta jos liitokset tuntuvat lujilta kestävät ne varmasti kokeilemista.

Tämän postaussarjan esimerkkinä toimii vanha vanerinen matkalaukku, josta löytyy varsin monipuolisesti laitettavaa yllättävän vähällä vaivalla. Vielä tällä viikolla selviää, miten lika irtoaa pinnasta ilman pinnan ja patinan tuhoamista!

TallennaTallenna
TallennaTallenna

Lähetä kommentti

© Local Artisan. Design by Fearne.