20. maaliskuuta 2016

Tärkein huonekalu – tästä en luopuisi


Pikku Talon Sanna laittoi liikkeelle mahtavan haasteen – mikä on sinulle tärkein huonekalu? Esine, joka on kulkenut matkassa pitkään ja mistä et voisi kuvitellakaan luopuvasi?

Omalla kohdallani tämä on isovanhempieni maatilalta peräisin oleva vanha puusohva. Meidän yhteinen matka sohvan kanssa alkoi, kun etsin itselleni sopivaa opinnäytetyötä opiskellessani huonekalurestauroijaksi. Sohva löytyi aitasta valtavan polttopuukasan päältä niin hankalasta kohdasta, että isä sai avata aitan päätyseinää saadakseen sohvan ulos. Sohvan restauroinnin parissa perehdyin sohvan historiaan sekä Porvoon käsityöläisten historiaan 1600-luvulta alkaen. Sohva on todennäköisesti tehty Porvoon alueella 1700-luvun lopulla tai aivan 1800-luvun alussa. Tällä hetkellä sohva on kovassa käytössä meidän ruokasalissa ja samalla se elementti, jonka ympärille koko ruokasalin sisustus on rakentunut.


Tässä sohva ennen restaurointia silloisessa Tampereen kodissani. Isovanhempien tilalta löytyi muitakin sohvia, mutta tähän rakastuin heti. Sohvasta puuttuivat selustan koriste sekä päätyjen pienemmän koristeet. Niitä en lähtenyt uudelleen tekemään, koska niiden tyylistä ei löytynyt mitään tietoa. Sohvan jäljet puuttuvine koristeineen kertovat enemmän sohvan historiasta, kuin sinne päin ja arvailun varassa tehdyt koristeet. Jätin päätyyn jopa sahan jäljet, jotka koristeet irrottanut on joskus jättänyt jälkeensä. On hyvin mahdollista, että koristeet tulevat joskus vastaan isovanhempien tilaa tutkiessa.


Haastan mukaan naapurissa kirjoittelevan Saa kurkistaa blogin Mintun sekä meidän mökkireitin varrella asustavan Talosta Koti -blogin Sannan.

Mikä teillä on rakkain huonekalu kotona ja tarina sen takana? Vai ovatko tavarat vain tavaroita?

10 kommenttia

 1. Onpa upea sohva ja hieno tarina sillä. <3

  VastaaPoista
 2. Kaunis sohva teillä. Minulle tärkein huonekalu -josta en luovu- on levitettävä puusänky, joka toimii nyt sohvana, eli samoilla linjoilla ollaan :)

  VastaaPoista
 3. Niin kaunis sohva ja muistot. Ja mikä hienointa tuo ajatus noiden sahanjälkien ja koristeiden takana =) Kerrassaan upea =)

  VastaaPoista
 4. Kiitos haasteesta! Pitääpä hieman pohtia tätä :-)

  VastaaPoista
 5. Oi Sanna, arvasin että sun vanha aarteesi saa sukat pyörimään jaloissa! Niinkun aina... :) kiitos kun tartuit haasteeseen!

  VastaaPoista

© Local Artisan. Design by Fearne.