26. marraskuuta 2015

Turvattomuuden tunne


Täällä metsän keskellä kun asutaan on tavaksi tullut jättää auton ovet lukitsematta ja avaimet roikkuvat yleensä ulko-ovessa kotona ollessa. Paljon muuta ei ole tarvinnut pelätä kuin omaa mielikuvitusta. Tämä tunne muuttui kuitenkin viime viikolla, kun pitkin pihatietä tallusteli ihminen pyörän kanssa. Tässä välissä muistutan, että asumme todellakin keskellä metsää. Tänne ei siis kukaan ihan vahingossa eksy – ei ainakaan portista sisään ja pihan perälle.

Olin niin yllättynyt tämän henkilön näkemisestä pihallamme, etten oikein tiennyt miten reagoida. Hurjat vahtikoiratkin olivat tauolla eli nukkumassa ja toinen syömässä luuta. Kyseinen henkilö pihallamme oli todella kiinnostuneen oloinen ympäristöstä ja rakennuksista. Tämä jäi vaivaamaan mieltäni ja päätin soittaa hetkeä myöhemmin poliisille. Henkilö teki siis lähtöä jo siinä vaiheessa, kun hänet huomasin. En tiedä tavoittiko poliisi koskaan tätä ihmistä ja selvisikö syy täällä käymiseen. Poliisillekin totesin, että tämä saattaa olla ihan harmiton tallustelija tai sitten tutkimassa paikkoja. Näitä on ilmeisesti Porvoossa ollut liikenteessä.

Eilen tämä tilanne toistui uudestaan, kun saman henkilön taluttama pyörä oli jätetty autoni viereen portin luokse. Kiersin koiran kanssa pihaa ja rantaa lähes tunnin ketään tavoittamatta. Tästä noin tuntia myöhemmin edellisellä viikolla näkemäni henkilö seisoi taas keskellä pihaa. Tällä kertaa menin jututtamaan henkilöä, joka kertoi meidän pihan olevan helpoin reitti sienimetsään. Aivan käsittämätöntä. Ymmärrän jokamiehenoikeudet, mutta meidän pihan läpi toistuvasti kulkeminen ei kuulu näihin. Myös meidän rantasaunalla on käyty kalastamassa viime viikonloppuna.

Domargårdilla on vartiointi ja hälytysjärjestelmä, mutta ei meidän talossa. Tähän tulee nyt kuitenkin muutos. Millaisia kokemuksia teillä on eri vartiointiyrityksistä ja hälytysjärjestelmistä? Tai onko teille koskaan murtauduttu? Viikonloppuna meillä poikkeaa Verisure, mutta kuulisin mielelläni myös teidän kokemuksia eri vaihtoehdoista.

16 kommenttia

 1. Hyi. :/ Meillä on Verisuren systeemi, oli jo maalla ja on täällä kaupungissa. Mitään ei ole koskaan tapahtunut, mutta luohan se yksin ollessa ainakin turvaa ettei kukaan ainakaan pääse sisään ilman hälytystä. Myös ne savutunnistimet ovat hyvät, jos on pois kotoa, tulipalon sattuessa apu tulee paikalle nopeammin kuin jos pitäisi odotella ennenkuin naapurit huomaavat. Ja kun varoittimet "juttelevat" keskenään, menee hälyt päälle jos jossain toisessa huoneessa savuaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Maria! Meillä päädyttiin ottamaan tuo Verisuren järjestelmä :)

   Poista
 2. Aika inhottavaa :( Täällä on viime vuosina liikkunut vissiin useampikin tirkistelijä mutta ei olla huomattu että olis meillä käynyt. Joku hyöty siis vissiin tästä keskeisellä paikalla asumisesta, vaikken muuten niin kovasti tykkääkään. Kivaa torstaita sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Hannele! Verisurelta kysyin juuri tuota, että lisääkö näin omassa rauhassa asuminen murron riskiä. Totesivat, että kummassakin on riskinsä. Meillä ei ole kukaan pahemmin näkemässä, kun taas kaupungissa kävijöihin ei osata kiinnittää huomiota. Kuulemma myös murtojen tekijöiden röyhkeys on kasvanut valtavasti :(

   Poista
 3. hyi hittolainen---on pelottavaa!!! toivottavasti outo hiippari ei koskaan enää palaa!!!

  VastaaPoista
 4. Hui kamala! Olisin varmaan ihan säikkynä! Me asutaan pienen kylätien varrella, joten tästä kulkee toisinaan ohi ihmisiä. Kesällä olin tosin välillä varuillaan, kun mansikkamaalla oli ulkomaalaisia poimijoita töissä. Yksi herätti huomion kyttäämällä jatkuvasti inhonsekaisin ilmein meidän pihaan, ja varsinkin koiria katsoi todella murhaavasti. Tuli ajateltua, että jos vaikka heittää myrkkyä koiratarhaan. Pari harakkaa kesän aikana menetti henkensä koiratarhan liepeillä, mutta jos se oli vain sattumaa.

  Meille ei ole koskaan kotiin murtauduttu, mutta aikanaan kun asuttiin rivitalossa, niin meidän autoon oli murtauduttu yön aikaan ja viety sieltä ihan kaikki irtaimisto. Moniin naapuriautoihin oli myös murtauduttu ja seinänaapurin autosta oli rattikin hajottettu niin että sillä ei voinut enää ajaa. Omat tavaramme olivat piilottaneet metsään ihan lähelle, poliisit löysivät ne myöhemmin. Jotain huumeveikkojahan murtautujat olivat :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä :( Suurin pelko täälläkin on tietenkin meidän ja koirien turvallisuus. Meille tulee nyt tuo Verisuren järjestelmä ja samalla saadaan tehostettua myös paloturvallisuutta. Kuten Maria tuossa ekassa kommentissa totesikin, Verisuren varoittimet "keskustelevat" keskenään. Jos siis tulipalo syttyy toisella puolella taloa, muut varoittimet kertovat ihan puheäänellä siitä meille talon jokaisessa huoneessa. Jos emme ole kotona, ottaa liiketunnistin kuvan tilanteesta ja lähettää sen hälytyksen kanssa keskukseen. He soittavat meille ja hätäkeskukseen. Tämä lisää kyllä todella paljon turvallisuuden tunnetta, kun koirat ovat yksin kotona :)

   Poista
 5. Hui kamala! Luulisi pääsevän toistakin reittiä sienimettään..
  Nykyään ei tosiaan uskalla pitää ovia auki. Maailmasta on tullut
  turvaton paikka. Välillä ihan pelottaa kun ajattelee niin kasvattaa lasta
  tähän julmaan maailmaan :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! Ikävintä on juuri se, että nykyään voi olla mistään varma. Tämäkin tallustelija tuntui ihan viattomalta, mutta ei vaikuttanut olevan kovin pahoillaan täällä käymisestä.. Suosittelen kyllä tuota Verisurea. Käyttö on suunniteltu todella helpoksi myös lapsiperheissä :)

   Poista
 6. Joopa, jokamiehen oikeuden kuvitellaan tasoittavan kaikki tiet... Ei muuten pidä paikkaansa, tässä linkki http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Jokamiehenoikeudet(16989)
  Meillä on ikkunoissa koiruuksista: täällä vartoin minä ja tontin kulmalla: varo koiraa kyltit, också på svenska and in English... Ja ovet lukossa, myös piharakennuksissa (koska vakuutushan ei korvaa, jos tilat on lukitsematta...). Meillä on onneksi kylällä myös vanhempi herrahenkilö a.c.a 'seriffi', joka ajelee päivittäin ympäriinsä (ajankuluksi/uteliaisuutta?), joten hänen patrolli huomaa kyllä kylälle kuulumattomat ja hän kysyy, millä asialla ollaan liikenteessä :) Maalla ei pidä arastella, vaan nauttia! Mukavaa marraskuun loppua toivottaen Tuittu-Piä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Ihanaa, että teillä on ihan oma "vartija" :) Todellakin ikävintä tässä on juuri se vapaus ja huolettomuus, mikä kärsii näitä miettiessä. Ei ole tämän jälkeen pahemmin avaimet ovessa roikkuneet. Hälytysjärjestelmä on nyt tulossa ja sos-nappulalla täällä on sen jälkeen vartija muutamissa minuuteissa. Tässä on hyvin tuo teollisuusalue lähellä eli aina pitäisi jonkun liikkua kohtuullisen ajomatkan päässä. Tämä helpottaa kummasti yöunia ja kotona yksin olemista :)

   Poista
 7. Täällä (maalla) kanssa aika huoleton meininki ollut, kun on kaksi koiraa talossa. Eilen just mietin näitä turvallisuusasioita taas, kun luin niistä taloihin "eksyneistä" tirkistelijöistä.

  Kerran on ainakin käynyt joku epämääräinen puolalainen polkupyöräilijä. Kääntyi ensin pois huomattuaan koirat, mutta kun huomasi, että huomasimme hänet, niin tuli kauppaamaan jotain (hämäyksenä?). Ja joskus on yksi lähiseudun alkoholisti eksynyt ovellemme (luuli kodikseen tai kyläpaikakseen, kun on joskus vuosia sitten ed. omistajan kanssa ollut tuttavia). Koirat kyllä onneksi ilmeisesti pelottaa, kun ei ole mitään seurauksia tullut ja alkoholistikin kääntyi pois, kun koirat olivat ovella haukkuneet. (Meidän koirat eivät ole mitään oikeita vahtirotuja, mutta keskikokoinen ja iso ja haukkuvat ja hyppivät kyllä suht vakuuttavasti, jos on vieraita tulijoita).

  Sen verran harvoin tänne ketään eksyy ovelle asti, että säikähdän kyllä, jos joku ovella koputtaa enkä ole kutsunut ketään.

  Todella ärsyttävää tollainen, vaikka olisi oikeasti sienimetsään menossa, niin ei kyllä kuulu toisten pihoilla kulkea. Jotkut on vaan niin dillejä, ettei ne kyllä tajua, vaikka rautalangasta vääntäisi, että voi olla vaikea paikka muuttaa toimintatapaa :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Naurispelto! Meilläkään ei nuo vahtikoirat kovin vakuuttavia ole :D Ludde on lähinnä varmasti vain iloinen jos joku tulee käymään (oli asia mikä tahansa) ja Vilgotin olemus ei varmaan ketään pelota.. Uskon kuitenkin, että tosipaikan tullen jokainen koira reagoi jos omistajaa uhataan. Päädyimme tuohon Verisuren järjestelmään ja heti on ollut jotenkin levollisempi mieli :)

   Poista
 8. Hei, Piipahdan aina silloin tällöin blogissasi. Pidän sen seesteisestä tunnelmasta ja kauniista kuvista.
  Harmi, jos rauha järkkyy tuolla lailla! Mekin asumme maalla, mutta isohkon tien vieressä. Tästä syystä totesimme aika pian, että turvajärjestelmä täytyy olla. Verisureen päädyttiin sattumalta. Niinkuin yllä jo joku totesikin, niin palohälytyssysteemi oli myös meillä iso osa päätöstä. Turvajärjestelmä on mahdollista olla päällä myös yöllä, kun olemme itse sisällä. Tämä on hyvä, meillä kun on useampi sisäänkäynti - ei tarvitse kuulostella kaikkia narahduksia kellarista tai yläkerrasta, kun tietää, että hälyt menee päälle, jos joku tulee yllättäen sisälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Saara! Meillä päädyttiin myös Verisureen. Tuo palohälytysjärjestelmä on todella hyvä ja heille on kuulemma tulossa myös häkävaroittimia, mitkä varmasti lisätään myös tänne. Itselleni oli tärkeää myös juuri tuo, että hälytykset voidaan laittaa yöksi päälle meidän ollessa sisällä. Liiketunnistimet voitiin myös säätää koirien painon mukaan eli ne voivat olla päällä osassa taloa ilman, että koirat aiheuttavat hälytyksiä liikkuessaan. Tämä on hyvä jos, joku yrittää sisälle muualta kuin ovista. Pitää vain itse muistaa tämä jos lähtee yöllä haahuilemaan ympäri taloa :D

   Poista

© Local Artisan. Design by Fearne.