19. lokakuuta 2015

Kynttilälampettien patinointi


Ostin viime jouluna Porvoon Taidetehtaan Joulumarkkinoilta vanhat kynttilälampetit. Lampettien materiaalina on käytetty messinkiä, joka oli kiillotettuja ja käsitelty vielä jollakin aineella. Messinki on materiaalina kaunis, mutta hieman silmiinpistävä meidän ruokasalin rustiikkisessa sisustuksessa. Olen koko ajan kaivannut pinnan kellertävään sävyyn muutosta. Otin asian puheeksi käydessäni ratapihan toisella puolella sepän pajalla. Iso yllätys ei ollut, että sepältä löytyi ratkaisu tähän ongelmaan.


Tämän näköisinä lampetit jäivät pajalle käsittelyyn. Pidin eniten lampettien takaosan sävystä, joka oli hieman epätasaisen patinoitunut.


Lampettien pinta käsiteltiin patinointiin tarkoitetulla aineella, kun mikään muu ei näyttänyt vaikuttavan pintaan. Pinta on mahdollisesti lakattu aikoinaan tai käsitelty muuten kiiltäväksi. Tämä saattaa olla syynä siihen, etteivät muut käsittelyt tehneet kovin voimakasta muutosta pintaa.


Mattaiseksi mustaksi lampetit eivät kuitenkaan jääneet vaan pinta muutettiin patinaksi. Meiltä ei rosterialtaita löydy joten suojasin lavuaarin kertakäyttöisellä liinalla. Tämä olisi ollut ihan fiksua tehdä vaikka vadissa, mutta onneksi keittiöallas ei kärsinyt mitenkään.Lähdin irroittamaan patinaa vesihiomapaperilla (1000) ja vedellä. Korostin reunoja ja jätin enemmän patinaa niihin kohtiin, mihin patinaa ajan kanssa olisi oikeastikin jäänyt. Halusin itse tehdä tämän työvaiheen, koska en ollut varma mikä sopisi parhaiten ruokasalin seinällä. Kotona tehdessä pääsin välillä sovittamaan lampetteja paikalleen.


Patinointi korostaa kauniista lampettien kolhuja ja kulumia.


Ja lopputulos näyttää tältä! En ole vielä ihan varma otanko patinaa vielä vähän pois ja samalla tasoitan pintaa. Muutokset on helppo tehdä vesihiomapaperilla lavuaarissa. Kuva ei oikein anna oikeutta lopputulokselle – todellisuudessa pinta on huomattavasti tasaisemman näköinen.

Kesällä tekemäni jutun Tommin pajalta löydät tästä. Tommi on muuten myös mukana Porvoon Taidetehtaan Joulumarkkinoilla kuten minäkin Ludwig & Vilgot -tuotteiden kanssa. Olen tekemässä useampia erilaisia koiravuoteita mukaan ja muutama uusikin tuote on tulossa myyntiin jouluna. Kannattaa tulla siis poikkeamaan! Lisää joulumarkkinoista tulossa lähempänä joulua.

Mitä pidätte lampettien uudesta patinoidusta ulkoasusta?


13 kommenttia

 1. Tosi upeat! Sinä se oot näppärä!

  VastaaPoista
 2. Upea muutos. Tykkään tosi paljon tuosta pinnasta ja väristä :)

  VastaaPoista
 3. Taitaa kynttilän varjo tuossa kuvassa hämätä? Mutta todella tyylikkäät niistä tuli! Olinkin odotellut tätä postausta mielenkiinnolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa kynttilän takana on todellisuudessakin aika tumma läiskä – pinta on ilmeisesti kulunut siitä enemmän. Mukava kuulla, että tykkäät ja olet jaksanut postausta odottaa :)

   Poista
 4. Jälleen ihana ja tyylikäs lopputulos!

  VastaaPoista
 5. Hei! Kauan aikaa sitten tämä jo julkaistu, mutta kokeilenpahan onneani, mikä tuo musta aine on mikä pinnalle levitettiin? Minulla jotain samanlaista projektia patinoinnissa meneillään

  VastaaPoista

© Local Artisan. Design by Fearne.