13. toukokuuta 2014

Mistä on huonekalurestauroijat tehty?

Pottatuolin puuosat omaa käsialaa, istuimen verhoilu – Verhoomo Krono's

Olen kuluvan kevään aikana saanut useita kyselyjä huonekalurestauroijan ammattiin ja opintoihin liittyen. Myös muutamia harjoittelupaikkoja on tiedusteltu. Harjoittelupaikkoja harkitsen ihan tapauskohtaisesti ensi syksystä alkaen.

Ajattelin koota blogin puolelle tietoa huonekalurestauroijan koulutuksesta ja työstä. Nämä ovat lähinnä omakohtaisia kokemuksia joiden uskon olevan hyödyllisiä alasta kiinnostuneille.

Koulutus

Itse olen opiskellut huonekalurestauroinnin Artesaaniksi Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa. Tämän jälkeen olen valmistunut myöhemmin vielä huonekalupuusepäksi. Ikaalisten koulua voin suositella lämpimästi niille, jotka ovat alasta kiinnostuneita. Ikaalisista löytyy hyvin asuntoja opiskelijoille ja moni kulkee Ikaalisiin päivittäin myös Tampereelta (n.50km). Itse asuin ensimmäisen vuoden Ikaalisissa, jonka jälkeen muutin Tampereelle. Kumpikin vaihtoehto on siis todistettu toimivaksi – bussissa istuminen tosin erittäin puuduttavaksi. Hakuajat ovat tältä keväältä jo menneet, mutta mikä koulutuspaikka ensi syksylle kiinnostaa kannattaa olla suoraan yhteydessä oppilaitoksiin. Paikkojahan voi aina vapautua.


Pop-up käyntikortit – People's

Työllistyminen

Kuten molella muullakin käsityöalalla myös huonekalurestauroinnissa todennäköisin tapa työllistyä on oma yritys. Tätä painotetaan mielestäni erittäin heikosti alalle hakiessa sekä opintojen aikana. Toki muitakin vaihtoehtoja löytyy, mutta suurin osa huonekalurestauroijista on yksinyrittäjiä. Mikäli ajatus omasta yrityksestä on tuntuu vieraalta, kannattaa mielestäni alalle ryhtymistä miettiä tarkkaan. Tai ainakin selvittää etukäteen omia mahdollisuuksiaan työelämässä.


Plussat ja miinukset

Kaikista ammateista löytyy hyviä ja huonoja puolia. Huonekalurestauroinnin kanssa plussat ja miinukset ovat omasta mielestäni tekijästä ja hänen persoonastaan kiinni. Työ on melko yksinäistä, mutta jollekin tämä voi olla vain plussaa. Itse olen erittäin sosiaalinen ihminen ja pitänyt aina työpaikoista, joissa on työkavereita. Tämä on siis itselleni ollut isoin miinus ja haaste työssäni. Toki asiakkaita tapaa säännöllisesti ja varsinkin asemalle muutto on ollut todella palkitsevaa, kun täällä poikkeaa ihmisiä ihan eri tavalla kuin Domargårdin verstaalla.
  


Alaan kuin alaan kannattaa tietenkin perehtyä hyvin ennen opiskelupaikan hakemista. Oma mielikuva voi olla kaukana todellisuudesta. Aika pieni osa tästä työstä on sitä romantisoitua vanhan tuolin rapsuttelua. Työ on ajoittain erittäin raskasta ja likaista. Se on kuitenkin sen arvoista jos alalla on oikeista syistä. Kannattaa siis ottaa yhteyttä alan yrittäjiin ja käydä tutustumassa työhön.


Tervetuloa siis asemalle juttelemaan jos jokin askarruttaa mieltä alaan liittyen. Toki muutenkin saa tulla käymään!

Antiikki & Restaurointi Laurila, Vanha Hämeenlinnantie 5, Porvoo
(sisäänkäynti asemalaiturin puolelta)

6 kommenttia

 1. Itse olen juuri menossa KyAmkiin tekemään pääsykoetta Restauroinnin alalle. Olen haaveillut siitä jo kauan, (hassua, asun kivenheiton päässä Ikaalisista...) ja päättänyt nyt toteuttaa unelmani. Tosin Amk-pohjaisena. Likainen ja raskas työ ei haittaa ja haaveena onkin oman yrityksen perustaminen (oman maatilan ohella tietenkin, haha). Kaksi välivuotta olen viettänyt paikallisessa rautakaupassa miettien elämän suuntaa. Ehkä se on sitten tässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa alalle :) Olen ymmärtänyt, että AMK-pohjaisena koulutus on hieman teoriapainotteisempaa. KyAmkista on olen kuullut vain hyvää ja muutama kaverikin on sieltä valmistunut. Paljon tsemppiä pääsykokeisiin!

   Poista
  2. Kiitos paljon! Kamalasti piti sutia, vesiväriä, kyniä yms piti ottaa mukaan. Kamalasti jännittää, ja onhan muutto toiselle puolelle Suomea aika iso juttu :D

   Poista
  3. Muutin itse Porvoosta 16-vuotiaana Lappiin asti opiskelemaan. Hyvin se menee vaikka vähän hirvittää :)

   Poista
 2. Näyttää ja kuulostaa mielenkiintoselta! :) Täytyy kyllä yrittää joku päivä päästä piipahtamaan siellä. On vaan tosi vaikea löytää aikaa, kun tuo mies tulee lähes aina vasta ilta kuuden jälkeen kotiin ja viikonloput on ollut nyt ihan täynnä ohjelmaa.
  Pitäisköhän sitä joku viikonloppu varata aikaa vaikka kahvittelulle, niin voitaisiin vaikka piipahtaa tuolla sinun verstaallakin ;)

  VastaaPoista

© Local Artisan. Design by Fearne.