29. lokakuuta 2013

Papereita vuosisatojen takaa

 
Sain viikonloppuna käsiini laatikollisen vanhaa paperitavaraa. Edellisessä postauksessa kerroin päärakennuksen tuhoisasta tulipalosta 70-luvulla. Nämä paperit ovat palosta pelastuneita kirjeitä, piirroksia, kirjojen sivuja, valokuvia ja sukutauluja. Vanhimmat ovat 1600-luvun lopulta.

Kaiken vanhan ja varsinkin tällaisten dokumenttien tutkiminen vie ajantajuni täysin! Tämänkin laatikon kohdalla ajattelin, että katson vain nopeasti muutaman päällimmäisen paperin. Voitte arvata miten tämä päättyi. Nyt ruokasali näyttää räjähtäneeltä kirjastolta!

Näistä löytyy varmasti paljon kehystettävää, mutta ensisijaisen tärkeää olisi nyt saada paperit puhdistettua ja säilytettyä niin, että myös tulevaisuudessa näistä on iloa ja hyötyä muillekin. Papereissa on valtava määrä tietoa muun muassa miehen suvusta. Paperit on säilytetty palon jälkeen laatikoissa ja kylmässä varastossa. Kosteus on varmasti vahingoittanut joitakin asiakirjoja peruuttamattomasti. Jonkin verran tiedän perusasioita paperin konservoinnista, mutta joidenkin dokumenttien kohdalla kannattaa ehdottomasti kääntyä paperiin erikoituneen konservaattorin puoleen. Museoilla osataan tehdä uskomattomia juttuja myös toivottomalta näyttäville vanhoille papereille ja kuville!

Tässä papereista pientä esimakua. Tutkin papereita vielä tarkemmin ja lisään kuvia tuonne Historia -sivulle.


Kuvassa on ilmeisesti numeroitu sukutaulussa esiintyvät henkilöt.


Olen saanut ruokasalin kaikki sivupöydät hukkumaan paperien alle.


Tekstit ovat suurimmaksi osaksi saksaa ja venäjää.

10 kommenttia

 1. Huh, taas kerran meni kylmät väreet selkäpiitä pitkin.... mitä aarteita! Kyllä käsialat ovat olleet ennen toista kuin nykyään. Itsekin kirjoitan sellaisia harakanvarpaita, että ennen vanhaan kukaan ei olisi uskonut niitä oppineen naisen kirjoittamiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan innolla mitä noista laatikoista vielä löytyy! Näissä on kyllä tunnelmaa. Ehdotin miehelle, että voisi unohtaa skypet, sähköpostit sekä puhelin-neuvottelut ja siirtyä takaisin sulkakynään :)

   Poista
 2. Aivan mahtavia löytöjä, niin kauniita! Itselläni on kalligrafiatarvikkeet ja vähänkö iski hinku kaivaa ne esiin... Saat noista kyllä upeita tauluja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää tehdä vielä lisäpostaus näistä.. löysin äsken lisää todella kauniita ja erikoisia käsialoja. Myös yhden jonka kirjoittajalla on käsi todellakin tärissyt! :)

   Poista
 3. Breathtaking material!! A true treasure!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks for your comment! These are documents saved from the fire in 1970 in the main building.

   Poista
 4. Upeat löydöt - Museovirastosta voi saada tietoa, miten ikinvanhaa paperia voi turvallisimmin huoltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Museovirasto osaa varmasti myös parhaiten opastaa lähimmän paperikonservaattorin luo. En tiedä ottaako Porvoon museo yksityisten juttuja työn alle. Ihan kaikkia en uskalla itse alkaa elvyttämään :)

   Poista

© Local Artisan. Design by Fearne.