11. toukokuuta 2013

Harmaalumppupaperi

Muutama postaus sitten mainitsemani eteisen lumppupaperointi herätti monessa kiinnostusta. Tässä hieman ohjeita ja vinkkejä oman kokemuksen pohjalta.

Harmaalumppupaperia voi ostaa valmiina arkkeina useammista perinnerakennustarvikkeita myyvistä liikkeistä. Tätä paperia myyvät myös perusrakennustarvikkeita tarjoavat liikkeet vain eri tarkoitukseen. Samaa tavaraa siis, mutta hinta on aivan erilainen. Meillä on isot ja korkeat huoneet, jolloin valmiita arkkeja olisi pitänyt ostaa useammalla sadalla eurolla. Ostimme rullatavarana harmaanlumppupaperia ja teimme itse arkit. Noin 45m2 makuuhuoneemme paperoinnille tuli hintaa noin 50€ (+ liisterit ja maalit).

Harmaalumppupaperi on perinteisesti laitettu seinään noin 50 x 60 kokoisissa arkeissa. Tähän syynä on ainoastaan ollut se, ettei rullatavaraa ole ennen ollut. Paperin voi tietenkin laittaa seinään myös suoraan isona pala rullasta, mutta arkeilla saa huomattavasti kauniimman ja perinteisen pinnan.
Meillä on makuuhuoneissa lumppupaperiarkit laitettu suoraan edellisten asukkaisen asentaman kuitulevyn päälle ja eteisessä suoraan hirsien päälle. Hirren ja lumppupaperin väliin voi liiteröidä sanomalehtipinnan tasoittamaan pintaa ja helpottamaan lumppupaperin tarttumista.


Arkit sivellään liisterillä ja taitetaan keskeltä. Näin arkki kostuu nopeammin ja tarttuu paremmin seinään. Jos paperi tuntuu liian kuivalta, se on helppo napata irti ja liisteröidä uudelleen. Tämä on erittäin anteeksi antavaa hommaa :) Arkit asetellaan reunasta aloittaen aina muutaman sentin verran viereisen päälle. Arkin reuna on hyvä repiä epätasaiseksi niin reuna katoaa nätimmin pintaan. Arkkien leikkaaminen saksilla kannattaa siis unohtaa.


Valmista seinäpintaa. Ennen maalaamista lumppupaperipinta on hyvä liisteröidä ohennetulla liisterillä kertaalleen. Säästyy aika monta litraa maalia, jota paperi imee kuin sieni.Tähän asti kaikki lumppupaperoidut seinämme ovat saaneet pintaansa mattapintaisen öljymaaliin. Tämä muistuttaa perinteistä liimamaalipintaa. Moni varmasti ihmettelee miksi en restauroijana tee maaleja itse. Tähän vastaus on valmiin ja erittäin laadukkaan maalin helppous. Kaikki meidän maalit tilataan Antiikkiverstas Wilmasta. Suosittelen!

Lähetä kommentti

© Local Artisan. Design by Fearne.