3. huhtikuuta 2013

Domargårdin historia

Olen muutaman haastattelun ja kuvausjutun kautta saanut hieman enemmän perehtyä Domargårdin historiaan. Faktoja on tarvittu teksteihin ja samalla olen innostunut vain enemmän kaivamaan historiaa esille. Historia on kantanut pidemmälle kuin olen osannut kuvitella.

 Johan Knutson - "Domargård"

Domargårdin rälssitila lahjoitettiin Porvoon kaupungille Ruotsin kuningas Kaarle IX:n toimesta vuonna 1612. Tila ehti olla kaupungin omistuksessa lähes 80 vuotta ennen kuin se vuonna 1680 perittiin takaisin valtiolle. 1700-luvulla tila päätyi Ruuth-suvun omistukseen. Vuonna 1763 Jakarilan kartanon eversti Henrik Ramsay osti Domargårdin.

Vuonna 1816 Domargårdin rälssitila siirtyi perintönä kenraali Odert Reinghold von Essenille. Kenraali von Essenin hallussa oli myös suuri Jakarilan kartano, jonka vuoksi hän panttasi pienemmän Domargårdin kartanon jo samana vuonna Johan Eriksson Solitanderille. Vuoteen 1822 mennessä Domargårdin tila oli jo kaikilta osiltaan Solitanderin omaisuutta.

Hauska sattuma on, että Solitanderin talo Vanhassa Porvoossa sijaitsee Kirkkotorilla vain muutaman talon päässä omastamme. Samoilla kulmilla ollaan siis Solitanderin kanssa asuttu Porvoossa ja Domargårdilla.


Meidän asunto kirkkotorilla (talo jonka edessä autot).

Solitanderin talo Vanhassa Porvoossa.

Domargårdin kartano alue sijaitsee Porvoossa hieman kaupungin ulkopuolella Veckjärven rannalla. Alunperin kartanoon kuului 215 hehtaaria, josta 50 hehtaaria peltoa. Domargårdin puistoalue on ollut parhaimpina hetkinään yksi alueen hienoimpia. Solitanderien aikana kartanon päärakennus rakennettiin uudelleen ja puistoa hoidettiin huolella. Domargård muuttui kesäpaikasta loppujen lopuksi Solitanderien ympärivuotiseksi kodiksi uuden päärakennuksen valmistuttua vuonna 1823.

Vasemmalla Villa Olivia. Kuva 1900-luvun alusta.

Lähteet (teksti ja kuvat)
Solitander - Hänen kauppahuoneensa vaiheet, Lauri Heiman 1987


3 kommenttia

  1. On siinä paikalla historiaa! Hienoa, että Domargårdin historiasta löytyy noinkin paljon tietoa.

    VastaaPoista
  2. Hei Sanna.Oletko kunnostanut tuon vasemmalla olevan talon ? Siinä asui karjakko sodan aikana. Me asuimme sitä taloa vastapäätä. Minä synnyin silloin.
    Kun äitini toi minut synnytyslaitokselta,niin samassa ovenavauksesa isäni sai palvelukseen astumis määräyksen ja lähti pian rintamalle ja äiti jäi isosiskoni ja minun kanssa siihen asumaan. Isä oli siellä kartanossa tilanhoitajana. Tulen siskojen kanssa käymään kesällä. Bengt Bergman

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Bengt, asumme juuri siinä vasemman puoleisessa talossa. Olisi ihana kuulla muistoja ja tarinoita täällä asuneilta ihmisltä. Aivan mahtavaa jos pääsette kesällä poikkemaan täällä – lämpimästi tervetuloa! :) Minut saa kiinni numerosta 0407287274 tai sähköpostitse antiikki@restaurointilaurila.fi. Olemme jokin verran mökillä kesällä, mutta sieltä pääsee nopeasti tänne :)

      Poista

© Local Artisan. Design by Fearne.