28. helmikuuta 2019

Kunnosta tiikkipinnat ajoissa ja oikein



Tiikkipinnan käsittely on tällä hetkellä yksi isoimmista kysymyksistä restauroinnin- ja sisustuksen somekanavissa. Kysyjiä on siis paljon, neuvojia sitäkin enemmän ja ohjeita laidasta laitaan. Olen ottanut sen linjan, että en puutu ammattilaisena näiden ryhmien keskusteluihin vaikka kuinka hirvittäisi lukea neuvoja joiden tiedän johtavan ei toivottuun lopputulokseen. Ryhmistä löytyy paljon hyviäkin neuvoja, mutta ilman tietoa on vaikea poimia näitä hyviä vinkkejä huonojen joukosta.

Tiikkilipastojen suosio on näkynyt myös verstaalla. Välillä korjailen näitä "hyvillä vinkeillä" itse kunnostettujen kalusteiden pintoja. Korjaustyö voi välillä olla niin iso, että harmittaa asiakkaan puolesta – yhteydenotto ammattilaiseen keskusteluryhmän sijasta olisi voinut tulla huomattavasti halvemmaksi. Lähtökohtaisesti kuluneet pinnat ja vauriot näyttävät aina todellisuutta pahemmilta kuin niiden korjaaminen oikeaoppisesti on.


Tiikkikalusteita kannattaa osata huoltaa jos sellaisen on hankkinut itselleen. Verstaalta asiakkaan matkaan lähtee aina huollon päätteeksi myös ohjeet ja aineet, joilla restaurointityö kestää hyvänä mahdollisimman pitkään. Jos pintahuolto tuntuu tuskalliselta ja vieraalta omassa arjessa kannattaa miettiä kalusteen materiaalia uudelleen. Usein kalusteen säännöllinen öljyäminen unohtuu ja tuntuu liian isolta työltä arjen keskellä. Huollamme kuitenkin muitakin asioita kodissa lähes huomaamatta – kuten uunin puhdistus, kahvinkeittimen kalkinpoisto tai pakastimen sulattaminen. Mikään ei pysy kunnossa ilman asianmukaista huolenpitoa.



Tiikkiöljy levitetään puhtaalle pinnalle nukkaamattoman rätin kanssa. Ylimääräinen öljy pyyhitään pois ja toimenpide toistetaan tarvittaessa. Tiikkiöljyä löytyy jokaisesta rautakaupasta ja usein myös isommista tavarataloista. Lue ohjeet vielä pakkauksesta ennen käyttöä.



Omassa kodissani vanhat kotimaiset tiikkitarjottimet ovat jokapäiväisessä käytössä. Nappaan tarjottimen muutaman kuukauden välein mukaan verstaalle öljyttäväksi. Yllättävän nopeasti kuiva koneellinen ilmanvaihto haihduttaa öljyn pinnoista. Isompi tarjotin sai kaverikseen pienemmän kuvissa näkyvän tarjottimen, jota edellinen omistaja oli ilmeisesti käyttänyt leikkuulautana. Kevyt hionta ja öljy saivat kuitenkin ihmeitä aikaan. Pieni tarjotin on juuri sohvan käsinojan levyinen ja toimii nyt kahvikupin alustana.


Tässä muutama vinkki vielä tiikkipinnan omistajalle


Lakattuakin tiikkipintaa kannattaa öljytä. Tiikkiöljyllä pinta pysyy elämän jäljistä huolimatta siistinä eikä auennut lakkapinta pääse kuivumaan.

Kuiva ja lämmin huoneilma vaatii tiikiltä enemmän. Muista siis öljytä pintoja säännöllisesti ja sen mukaan, mitä esine oikeasti vaatii. Öljyämätön pinta on herkkä ja imee itseensä kaiken muun.

Tiikkiöljy haisee hieman eli herkimmille suosittelen pintojen öljyämistä esimerkiksi ennen reissuun lähtöä, jolloin pinta saa myös kuivua rauhassa.

8 kommenttia

  1. Hei, kiitos hyvistä vinkeistä. Kysyisin vielä ulkokalusteiden huollosta. Menevätkö vain kesäaikaan ulkona olevat huonekalut pilalle, jos niitä ei öljyä? Olen kuullut, että harmaantuneen pinnan saa takaisin ruskeaksi hiomalla ja öljyämällä pinnan uudelleen. Haluaisin niiden olevan harmaat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivät varsinaisesti mene pilalle, mutta ulkonäkö ja kestävyys kärsii ajan myötä. Jos öljyttynä, mutta harmahtavalla pinnalla haluaa kalusteet pitää kannattaa kysäistä sävytettyä öljyä maalikaupasta. Ehdottomasti testailua ensin näkymättömään paikkaan :)

      Poista
  2. Kiitos vinkeistä! Saako teiltä ostaa tiikkiöljyä?

    VastaaPoista
  3. Eikö mikään muu (hajuton) öljy käy tiikille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki voi muutakin öljyä laittaa – kannattaa kuitenkin tehdä pieni koe ensin huomaamattomaan paikkaan :)

      Poista
  4. Ostin vanerisen vanhan hatturasian. Mietin että saisinko siihen uudelleen kullankeltaisen kauniin pinnan juuri tiikkiöljyllä? Vai onkohan se aikoinaan lakattu kun hiukan kiiltää?

    VastaaPoista
  5. Entä sitten, jos teakin pinnassa on kosteusvaurio? Sain perintöhuonekalun, jota on säilytetty ilmeisesti mökissä, jossa pintaan on ilmestynyt mustia homepisteitä. Voiko sitä homepestä muun mökin tapaan, kuivata ja öljytä?

    VastaaPoista

© Local Artisan. Design by Fearne.