31. lokakuuta 2013

Vanhoja käsialoja

 
 Moni ehti jo ihastella edellisen postauksen papereissa näkyviä käsialoja. Tässä lisää muutamia helmiä, olkaa hyvä!









 

Tämä on ehdottomasti oma suosikkini kaikista löytämistäni käsialoista! Kirjoittajan käsi on hieman tärissyt. Tässä on samaa hellyyttävää tunnelmaa kuin vanhoissa talonpojan tekemissä huonekaluissa, joissa kaikki ei ole ihan suorassa.



Käsialojen lisäksi löysin vielä lisää kuvia ja eri rakennusten pohjapiirroksia. Epäilimme miehen kanssa pohjapiirrosten olevan mahdollisesti toisesta kartanosta, joka on aikoinaan ollut suvun omistuksessa.

 

 


Hiiltynyt lyijykynäpiirros.

29. lokakuuta 2013

Papereita vuosisatojen takaa

 
Sain viikonloppuna käsiini laatikollisen vanhaa paperitavaraa. Edellisessä postauksessa kerroin päärakennuksen tuhoisasta tulipalosta 70-luvulla. Nämä paperit ovat palosta pelastuneita kirjeitä, piirroksia, kirjojen sivuja, valokuvia ja sukutauluja. Vanhimmat ovat 1600-luvun lopulta.

Kaiken vanhan ja varsinkin tällaisten dokumenttien tutkiminen vie ajantajuni täysin! Tämänkin laatikon kohdalla ajattelin, että katson vain nopeasti muutaman päällimmäisen paperin. Voitte arvata miten tämä päättyi. Nyt ruokasali näyttää räjähtäneeltä kirjastolta!

Näistä löytyy varmasti paljon kehystettävää, mutta ensisijaisen tärkeää olisi nyt saada paperit puhdistettua ja säilytettyä niin, että myös tulevaisuudessa näistä on iloa ja hyötyä muillekin. Papereissa on valtava määrä tietoa muun muassa miehen suvusta. Paperit on säilytetty palon jälkeen laatikoissa ja kylmässä varastossa. Kosteus on varmasti vahingoittanut joitakin asiakirjoja peruuttamattomasti. Jonkin verran tiedän perusasioita paperin konservoinnista, mutta joidenkin dokumenttien kohdalla kannattaa ehdottomasti kääntyä paperiin erikoituneen konservaattorin puoleen. Museoilla osataan tehdä uskomattomia juttuja myös toivottomalta näyttäville vanhoille papereille ja kuville!

Tässä papereista pientä esimakua. Tutkin papereita vielä tarkemmin ja lisään kuvia tuonne Historia -sivulle.


Kuvassa on ilmeisesti numeroitu sukutaulussa esiintyvät henkilöt.


Olen saanut ruokasalin kaikki sivupöydät hukkumaan paperien alle.


Tekstit ovat suurimmaksi osaksi saksaa ja venäjää.

28. lokakuuta 2013

Tulevia tapahtumia


Löysin Perinnerakentaminen.fi - sivustolta muutaman mielenkiintoisen luennon ja kurssin, jotka voisivat kiinnostaa lähiseuduilla asuvia lukijoita. Itse ollaan ainakin menossa kuuntelemaan Panu Kailan luentoa!

19.11.2013 (Pornaisten kunnantalo)
Ilmoittautuminen ja osallistumismaksu (10€) 13.11 menessä. Lisää tietoa löydät linkin alta!

16.11.2013 (Sikilä) Vanhan 1700-luvun Strängas rusthollin kammarin seiniin tehdään uusi rapattu pinta savesta rakennusmestari Robert Holmbergin johtamana. Ilmoittautuminen ja osallistumistamaksu (20€) 11.11 mennessä. Lisää tietoa linkin alta!


Myös Helsingissä tapahtuu! Ensi viikonloppuna Wanhassa Satamassa järjestetään Helsingin Antiikki- ja taidemessut. Tämä on varmasti tuttu tapahtuma monelle antiikin ja vintagen ystävälle. Jos et ole aiemmin käynyt suosittelen ehdottomasti vierailemaan tapahtumassa!

Pro-Messut -kuva täältä.

25. lokakuuta 2013

Domargårdin maisemia ja rakennuksia


Nyt on syksyistä! Tämä sää on ehdottomasti suosikkini, jopa kesäinen aurinko häviää tälle tunnelmalle. Sumuinen ja utuinen ilma on suorastaan rauhoittava. Päälle saa kiskaista lempparit eli kumisaappaat ja öljykangastakin. Tässä kelissä myös rakas harrastukseni juokseminen tekee hyvää puutöissä pölyyntyneille keuhkoille!

Napsin muutamia kuvia matkallani pihan toisella puolella sijaitsevalle verstaalleni. Innostuin kuvaamaan myös Domargårdin rakennuksia joita harvemmin blogin puolella näkyy..


Päärakennus paloi sähkövian seurauksena vuonna 1970. Mukana paloi kaikki irtaimisto, puutarhan eksoottiset kasvit joita säilytettiin kellarissa talvisin ja tietenkin valtava määrä korvaamatonta historiaa. Päärakennus rakennettiin uudelleen 1971 alkuperäistä jäljitellen, mutta pienempänä. Alkuperäisen päärakennuksen ulkovuoraus oli pärettä. Ei ihme, ettei mitään säästynyt palolta. Vanhoja kuvia löytyy täältä!

Kollaasin oikeassa alareunassa on kuva Domargårdin vanhasta navetasta. Tämä on vuosikymmeniä sitten myyty pois, eikä siis enää kuuluu Domargårdin rakennuksiin. Alunperin Domargårdille on kulkenut tie suoraan navetan ohi, peltojen reunoja pitkin, aina Loviisan tielle asti. Nykyisin Domargårdille kuljetaan Veckjärven kautta. Vanha tie löytyy edelleenkin kartalta Luontotienä.


Villa Oliviaa vastapäätä oleva rakennus on myös kuulunut palvelusväelle.

 

22. lokakuuta 2013

Kummallinen rapsutin ja muita vanhoja työkaluja


Sain viime viikolla uusia työkaluja verstaalle! Vai pitäisikö sanoa vanhoja? Kävimme Malmgårdilla tyhjentämässä miehen vanhempien varastoja vanhoista tavaroista. Mukaan tarttui iso laatikollinen vanhoja työkaluja, jotka ovat olleet miehen isoisän käytössä. Kaikkea mahdollista vasaroista talttoihin. Aloin vasta tänään käymään läpi laatikon aarteita..


Vanha puinen vatupassi, joka toimii edelleen! Vaati tosin pientä puhdistamista.


Käytän verstaalla melkein pelkästää vanhoja Sorsakosken talttoja. Muutaman uuden olen toki joutunut ostamaan. Luotan paljon enemmän vanhoihin työkaluihin kuin uusiin. Jos työkalu on kestänyt minulle saakka, kestää se varmasti jatkossakin! Kuvassa myös otsikossa mainittu kummallinen rapsutin. Tällaista ei ole kohdalleni aiemmin osunut. Hyvässä terässä on edelleen eli käyttöön tulee. Onko tämä jollekin tuttu?


Vanhoja puunuijia. Näitä on kaivattu! Näillä saa tehokkaasti, mutta lempeästi vanhoja liitoksia auki.


Varastojen kätköistä löytyi myös vanhoja valokuvia suvun metsästyskoirista. Nämä sopivat meille täydellisesti!

19. lokakuuta 2013

Purkissa


Ensimmäinen ajatus ja toive Villa Olivian kettiötä suunnitellessa oli saada avohyllyt, joihin laittaa kuivatuotteet esille vanhoissa lasipurkeissa. Tämä toive toteutui ja on toiminut erittäin hyvin. Purkeista näkee hyvin mitä tarvitsee täydentää seuraavalla kauppareissulla. Moni kuivatuote viihtyisi varmaan asiantuntijoiden mukaan paremmin pimeässä. Meillä kuitenkin purkin kuin purkin sisältö tyhjenee aika nopeasti.


Vanhat lasipurkit ovat kirppislöytöjä, Villa Olivian ullakon aarteita ja osa jopa puutarhasta tehtyjä löytöjä! Yhden purkin olen kaivanut puoliksi mullan alta. Metallikantiset purkit ovat Riihimäen ja Karhulan, lasikantiset Kumelan ja Iittalan. Lasikantisia purkkeja löytyy yllättävän paljon kirppiksiltä. Usein myös ihan kohtuullisella hinnalla. Ainakin täältä Porvoosta.


Katseenvangitsijana keittiöstä löytyy lasipurkillinen samppanjapullojen korkkeja.


Vilgotin oma tähystyspaikka. Tästä näkee hyvin onko peuroja liikenteessä!


Siirsin keittiöön kesällä ulkona olleet yrttipurkit. Vesipisteen kohdalla ne on helppo pitää puhtaana ja muistaa kastella. Purkit on ostettu Stockmannilta. Yksi purkki toimii paikkana vanhoille saksille. Sakset ovat kaikki Domargårdin verstaaltani löytyneitä. Sakset ovat kuluneita, mutta edelleenkin todella teräviä!

17. lokakuuta 2013

Domargårdin metsien miehet


Näin syksyn tullen blogin aiheet ovat olleet melko ulko- ja luontopainotteisia. Tämä johtuu pitkälti siitä, että täällä puuhataan paljon talven varalle. Villa Oliviassa on viisi uunia; olohuoneessa, ruokasalissa, keittiössä sekä makuuhuoneissa. Lämmitys täällä tapahtuu pääasiassa niiden avulla. Vanhat uunit ovat säilyneet hyvin ja edelleenkin ovat todella tehokkaita! Jokaisessa huoneessa meillä on myös sähköpatterit hätävarana pahemmille pakkasille. Näillä saadaan myös pidettyä pohjalämpö talossa jos pidempään ollaan poissa.


Mies tekee työtä, joka eroaa kovasti omastani. Tietokoneen ja puhelimen kanssa vietetyn päivän jälkeen miehelle rentoutumista on polttopuiden tekeminen Domargårdin metsässä. Villa Olivian uuneissa palava puu kaatuu siis omasta metsästä. Viime talvena jouduttiin jonkin verran tilaamaan lisää polttopuita, mutta tänä syksynä osataan jo varautua poltettavan puun määrään. Yllättävän paljon puuta menee, kun uunit ovat käytännössä koko ajan päällä. Makuuhuoneessamme oleva uudempi uuni on ainut, joka varaa lämpöä melko heikosti. Uuni on vaihdettu 90-luvun alussa. Tämä palautetaan varmasti joskus vanhempaan malliin.


Vilgotkin viihtyy mukana metsällä, kunhan lämmintä on päällä. 
(Vilgotin mantteli - Hurtta)
 

Puidenlehtien varistessa maahan alkaa Villa Olivian ruokasalin ikkunasta pilkistää järvimaisema.




 Ludwig käy uimassa metsätöiden ohessa. Ludwig on ulkona niin paljon kuin mahdollista. Ympäri vuoden. Mikään ei tätä koiraa haittaa! Ludwig käy usein omatoimisesti järvellä pulahtamassa. Kävisi uimassa varmaan talvellakin jos jäät eivät olisi tiellä. Harvemmin tämä koira tulee kuivana sisälle..
© Local Artisan. Design by Fearne.